2024. június 16. vasárnap

2012. április 4., szerda 17:26

Ne bringázz a járdán videó
    Budapest, 2012. április 4., szerda (OS) - A Magyar Kerékpárosklub a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett  Mindenki gyalogosnak születik  kampány keretében elkészített és nyilvánosságra hozott egy rövid videót, aminek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a járda nem közlekedésre való.

A Magyar Kerékpárosklub évek óta azon dolgozik, hogy városainkban, településeinken végre megteremtődjék a kerékpáros közlekedés összes feltétele, ezen belül elsősorban a szükséges infrastruktúra. Ennek hiánya vagy éppen nem megfelelő kialakítása (például járdára festett sárga csíkok) nem csak hogy nem segíti a kerékpáros közlekedés kívánatos fejlődését, de még új veszélyhelyzeteket is teremt az amúgy is konfliktusokkal terhelt közlekedésben.  Ma, amikor egyre többen választják a kerékpárt közlekedési eszköznek, napi probléma a járdán kerékpározás. Gyalogosok kerülnek veszélybe vagy ijednek meg, ráadásul – a tévhitekkel szemben – a kerékpáros sincsen nagyobb biztonságban. A legtöbb kerékpáros baleset éppen a járdák és az utak kereszteződésében történik. Ezt a problémát végleg megoldani, megszüntetni elsősorban a tervezők és a települések szakmai vezetőinek a feladata és felelőssége. A Magyar Kerékpárosklub e mellett feladatának tekinti a kerékpárral közlekedők viselkedésének, közlekedési magatartásának megváltoztatását.   Szervezetünk korábban is kiadott állásfoglalást ebben a témában (http://kerekparosklub.hu/allasfoglalasok/jarda), most egy vírusvideót készített és hozott nyilvánosságra. Ennek apropóját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett  Mindenki gyalogosnak születik  kampány adta. Szervezetünk részt vett a kampány tervezésében és szervezésében is (http://kerekparosklub.hu/a-kerekparosklub-is-reszt-vesz-a-kim-altal- szervezett-%E2%80%9Emindenki-gyalogosnak-szuletik%E2%80%9D-kampanyban ), elsősorban éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a fenti problémára, a kerékpárral közlekedőket pedig arra kérje, hogy ne a járdán közlekedjen.  A film innét letölthető és szabadon felhasználható:http://www.youtube.com/watch?v=8ngo5Fa2aRw&feature=you tu.be
    Kiadó: Magyar Kerékpárosklub