OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. április 13., péntek 11:32

Tabajdi, Göncz, Gurmai: a pedagógusok, az orvosok, a szociális- és egészségügyi dolgozók védelmében lépünk fel
    Budapest, 2012. április 13., péntek (OS) - Brüsszel, 2012. április 11. - A Fidesz és a KDNP nem érti a helyzetet.

     Nem engedhető meg, hogy az egyházi fenntartású intézményekben alkalmazott pedagógusok, orvosok, szociális- és egészségügyi dolgozók állása veszélybe kerüljön.  Az egyházügyi törvény jelenlegi formájában azzal fenyeget, hogy az egyházi kezelésben álló, vagy az államtól az egyházakhoz kerülő intézményekben tanárok, orvosok és ápolók tömegesen veszíthetik el állásukat, ha nézeteik nem felelnek meg az intézményfenntartó ízlésének. A törvényben írt  sajátos identitás megőrzéséhez szükséges feltételek  megkövetelése önkényes jogalkalmazásra adhat lehetőséget. A bizonytalan jogi helyzet tisztázása egyszerre érdeke a munkavállalónak és a fenntartó egyházaknak. Jó lenne, ha ezt a Fidesz és a KDNP is megértené - reagált Tabajdi Csaba, Göncz Kinga és Gurmai Zita az MSZP európai parlamenti képviselői Pálffy István, a KDNP szóvivőjének csütörtöki közleményére.  Tabajdi Csaba, Göncz Kinga és Gurmai Zita ismételten kiemelték, hogy az új egyházügyi törvény homályos megfogalmazása lehetővé teszi az egyházi kezelésű egészségügyi-, oktatási-, és szociális intézményekben azt, hogy az intézmény fenntartója a vallási meggyőződésen túl más, közelebbről meg nem határozott szempontokat is értékeljen az alkalmazottak kiválasztásakor. Ez ellen számos tiltakozás, panasz és észrevétel fogalmazódott meg az utóbbi időszakban. Ezeket a kormánypártoknak nem sikerült Magyarországon kezelniük, mert a törvény előkészítése során teljes mértékben figyelmen kívül hagyták az érintett csoportok és a civil társadalom véleményét.  A szocialista képviselők visszautasították Pálffy István közleményének minősíthetetlen, az inkvizíciós időket idéző hangnemét.  Ehhez a gyűlöletkeltő hangvételhez nem kívánunk társulni. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy senki, így a Fidesz és a KDNP politikusai sem kaptak felhatalmazást a magyar választóktól arra, hogy minősítsék, ki a magyar hazafi és ki nem az.  Mark Twain, amerikai írót idézve valljuk, hogy  A hazafi mindig kiáll hazájáért, kormányáért pedig akkor, ha az megérdemli.   Gurmai Zita hozzátette, jó lenne, ha a kereszténydemokraták az általuk hangoztatott értékeket magukra nézve is kötelezőnek fogadnák el.  Tabajdi Csaba, delegációvezető kiemelte, hogy az uniós csatlakozást követően a politizálásban Magyarország képezi a szűkebb belföldet, az Európai Unió pedig a tágabb belföldet. Ha Magyarországon a kormány a jogszabályok megalkotásakor figyelmen kívül hagyja az európai alapértékeket, ha sérti az állampolgárok alapvető jogait, akkor ez ellen az uniós fórumokon kell fellépni. Az MSZP európai parlamenti képviselői a pedagógusok, orvosok, ápolók és szociális munkások védelmében nem csak Magyarországon, de minden lehetséges fórumon fellépnek.
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.