2024. április 19. péntek

2012. április 17., kedd 12:08

Pártonkívüli, a nemzetért dolgozó államfőt Magyarországnak! A nemzet egysége nem egy párt egysége! (2. rész) (2. rész)
    Budapest, 2012. április 17., kedd (OS) -

Van-e azonban mindennek bármi köze az Alaptörvényből fentebb idézett, az államfő legfontosabb feladatait rögzítő mondat tartalmához? Vagy akár ahhoz az Alaptörvényben rögzített tényhez, hogy az államfőt a képviselők külön-külön egyéni joga jelölni? Tudják-e a képviselők, hogy ezen jelölési akaratuk mindenféle terelgetése durván ellentétes az Alaptörvénnyel? (Mint ahogyan a korábbi Alkotmányt is sértette az az alantas és szégyenletes színjáték, amit Sólyom László jelölésekor és megválasztásakor végeztek a pártok.)

Mikor értik meg a pártok, hogy az államfő nem az ő emberük, megválasztását még a parlamentben is a nép, és nem a pártok akaratának megvalósítási igényével kellene elvégezniük? Mikor értik meg, hogy hozzájuk képest minden egyes állampolgárnak több köze van ahhoz, hogy ki legyen az államfő? (Még akkor is, ha nem közvetlenül választják meg!)

Ez a jelölési eljárás nem Áder János megbízható pártember szégyene, hanem a jelölő pártoké, és minden elődjüké a módszerváltás óta.

Kifejezheti-e egy párthátterű jelölt a nemzet egységét?
Várható-e, hogy ugyanúgy őrködni fog az államszervezet demokratikus működése felett, mintha nem is lenne negyedszázada egy párt kipróbált politikusa?

Miért nem engedi a mindenkori párthatalom, hogy legalább egy pártokhoz nem köthető, de a nemzet érdekeiért végzett munkájával már alkalmasságát bizonyított személynek lehessen esélye a nemzet egységének kifejezésére, és az államszervezet demokratikus működése feletti őrködésre?

Miért ne lehetne például inkább Prof. Dr. Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát államfővé választani, aki működésének eddigi csaknem öt éve alatt korábban elképzelhetetlen mennyiségű és minőségű vizsgálati jelentésben állt ki az állampolgárok érdekében?
Talán éppen ezért nem került a jelölők látókörébe?

Szabó Máté a politikatudomány doktora. 1985 óta dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Németül, angolul, oroszul és franciául beszél. Fő oktatási és kutatási témái közé tartozik az egyetemes politikai eszmetörténet, a civil társadalom az EU-ban és Magyarországon, a tüntetések és rendőrség 1989. előtt és után, a globális mozgalmak és tiltakozások. Orbán Viktor szakdolgozatának egyik legtöbbet hivatkozott szaktudósa.
2007.-ben 83 százalékos többséggel választotta meg a parlament az állampolgári jogok országgyűlési biztosává.

Alkalmasnak tűnik?

Egészséges Magyarországot csak akkor hozhatunk létre, ha a gyógyítás egyik első lépéseként az állam fejét és igényesen választjuk meg!

Budapest, 2012-04-17

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége