OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 12. vasárnap
Ismertető


2012. április 20., péntek 17:19

A Terrorelhárítási Központ közleménye
    Budapest, 2012. április 20., péntek (OS) - A New York Times véleménynyilvánító rovatában megjelent  The New Hungarian Secret Police  című írás fogalmi zavarainak és pontatlanságainak tisztázása érdekében a Terrorelhárítási Központ az alábbiakat tartja fontosnak közzétenni.

    A 2001-es New York-i terrortámadás a világot alapjaiban megváltoztatta, az új biztonsági kihívások között ma első helyen a terrorizmus szerepel. A XXI. században a világ különböző pontjain együttműködő terrorszervezetekkel kell számolni. Az utóbbi idők terrorelhárítási cselekményei azt mutatták, hogy az állam terrorelhárítási feladatainak csak jól szervezett és megfelelően képzett önálló, speciális egység, intézmény kialakításával képes megfelelni.
    Ennek szellemében jött létre a Terrorelhárítási Központ, hogy képesek legyünk polgárainkat korszerű módon megvédeni ezektől az új, modernkori fenyegetésektől.
    A Terrorelhárítási Központ (TEK) megalapításával központosításra és egységesítésre kerültek - a korábban a polgári titkosszolgálatoknál és rendvédelmi szerveknél végzett - terrorelhárítási feladatok. Új, korábban más szerveknél el nem látott feladatok nem kerültek meghatározásra. A TEK nemzeti szinten kizárólagos jogkörrel látja el a terrorizmus elleni küzdelem koordinációját, elemzését, értékelését, azonban ezt nem elszigetelten, hanem más nemzeti rendfenntartó és elhárító szervezetekkel összhangban, együttműködve teszi. Ugyancsak együttműködik nemzetközi és más nemzetek hasonló feladatokat ellátó terrorelhárító szervezeteivel, így többek között az Egyesült Államok, Oroszország vagy az Európai Unió tagállamainak terrorelhárító szervezeteivel is.
    E feladatok ellátása, a munka hatékonysága jelentős mértékben fedett, titkos, sokszor a médianyilvánosság kizárását követeli, és nagyon korlátozott módon nyújt lehetőséget az elhárítási képesség, a felkészültség, azaz a kompetencia bemutatására.
    A terrorelhárítás fogalma mellett ezért - bizonyos szempontból érthető módon - a köztudatban nem tisztázott kellőképpen a terrorelhárítás feladatrendszere.
    A TEK hatásköre más rendvédelmi, vagy nemzetbiztonsági szerv hatáskörét nem meghaladja, hanem azoktól eltérő. A TEK hatásköre a terrorcselekmény és ahhoz kapcsolódó más bűncselekmények felderítésére, megelőzésére, megszakítására terjed ki. Felderítő tevékenysége során a Rendőrségről szóló törvény (1994. évi XXXIV. tv.), megelőzési tevékenysége során pedig a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény (1995. évi CXXV. tv.) alapján jár el, szigorúan a jogszabályok alapján és a jogszabályokban meghatározott módon.
Amíg a Rendőrség a szabályok betartásáért tevékenykedik, és a rend fenntartása a feladata, addig a TEK az állampolgárokat védve megelőzni akarja a bizonytalanság, esetleges fenyegetettség kialakulását. A két szervezet tevékenysége egymást kiegészítve pozícionálható.
    A TEK - a működése során - birtokába jutó információkat szigorúan az adatvédelmi törvényben (1992. évi LXIII. tv.) meghatározott módon és ideig köteles megőrizni és tárolni, amely egyébként - az európai és a magyar hagyományoknak megfelelően - lényegesen szigorúbb normákat tartalmaz, mint például az amerikai sztenderdek.
    A Rendőrségről szóló törvény alapján a rendvédelmi szervek részére, felkérésre, kizárólagos hatáskörrel a TEK végzi a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható veszélyes bűnözők elfogását.
    A TEK - egyébként más rendvédelmi szervhez hasonlóan - tevékenységét lehetőség szerint dokumentálja, a felvételeket az eljárást folytató szervnek változatlan formában, vágatlanul átadja, azok tárgyi bizonyítási eszközt képeznek. A nyilvánosságot az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően átalakított videóanyaggal tájékoztatja, a személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát szem előtt tartva.
    A TEK azért jött létre, hogy a magyar emberek biztonságát garantálja, ennek minden - törvény által szervezetünk jogkörébe utalt - eszközzel maradéktalanul eleget tesz és a jövőben is ennek mentén végzi tevékenységét.
    Különösen fontos ez olyan időszakban, amikor a terror egyre kiszámíthatatlanabbá vált. Magyarország - többek között a 2001. szeptember 11-én, ártatlan amerikaiak ezreinek életét követelő megdöbbentő terrortámadás óta - maga is fontosnak tartja állampolgárai és az országban tartózkodó külföldi állampolgárok, köztük számos amerikai biztonságának garantálását.


    Hajdu János r. dandártábornok,
        a TEK főigazgatója  

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.