OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 18. szombat
Ismertető


2012. április 25., szerda 17:00

Célzottabb támogatás a családoknak
    Budapest, 2012. április 25., szerda (OS) - A kormány március 30-i határozatának megfelelően az érintett tárcák megvizsgálták, hogy szociálpolitikai okokból mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés.

    A felülvizsgálat alapján a rászoruló gyermekeknek és családjuknak biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény (évi két alkalommal gyermekenként 5800 Ft) teljes összegét utalványban kapják meg a családok. A kiegészítő típusú ellátás célja elsősorban az, hogy jellemzően az iskolakezdéshez és gyermekneveléssel összefüggő egyéb kiadásokhoz nyújtson segítséget.
    A rendszeres szociális segély esetében az utalványban folyósítás nem kötelező. Az önkormányzat dönthet arról, hogy a rendszeres szociális segély összegének egy része (5000 Ft) Erzsébet-utalvány formájában kerüljön-e kifizetésre. A segély részösszegének Erzsébet-utalvány formájában történő kifizetésről akkor dönthet az önkormányzat, ha a segély összege meghaladja a 10 000 Ft-ot. Ilyen módon biztosítható, hogy a jogosult az utalvánnyal nem fedezhető kiadásokat is viselni tudja.
    A többi támogatás (gyes, gyed, családi pótlék, stb.) esetében nincs változás, azaz azokat továbbra is pénzbeli formában kapják meg a családok.
A szociális támogatások pénzbeli ellátás helyett utalvánnyal történő kifizetés célja az uzsora jelenségének visszaszorítása és a családok hatékonyabb, célzottabb támogatása. Az Erzsébet-utalvány csak az adott család érdekében használható fel és csak itthon költhető el.
    Ez segítség a családoknak, de üzenet azok számára is, akik sok adót fizetnek és támogatásban, segélyben nem részesülnek, mert biztosak lehetnek abban, hogy az állam az általuk fizetett adóból közvetlenül a rászorulókat támogatja.

    Nemzeti Erőforrás Minisztérium
    Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.