2024. április 25. csütörtök

2012. április 28., szombat 20:25

Állatkerti látogatás a Nyújtsd a kezed programmal
    Budapest, 2012. április 28., szombat (OS) - Középiskolás és felnőtt önkéntesek szerveztek egész délelőttös foglalkozást a Fővárosi Állat-és Növénykertben ötven gyermeknek a szeptemberben indult Nyújtsd a kezed program áprilisi projektnapján.

A szeptemberben kezdődött program keretében hátrányos helyzetű, elsősorban  gyermekotthonban élő gyermekek számára szerveznek foglalkozásokat középiskolás  önkéntesek a MINYATA (Mindenki Nyaraljon Tábor) Egyesület támogatásával. Áprilisban a hónap témája a környezetvédelem, növények és élővilág volt,  Földünk a kék   bolygó  címmel. A foglalkozásokon virágokat ültettek, hulladékot hasznosítottak újra és  állatismereti vetélkedőket tartottak az önkéntesek. Ezt koronázta meg az állatkerti látogatás.    A Nyújtsd a kezed! programról  A középiskolás önkéntesek először megismerkedtek mentoraikkal - olyan felnőtt  pedagógusokkal, szociális munkásokkal, akik az ő munkájukat segítik. Ezután kezdtek el  programokat szervezni:  majd. A pártfogoltaknak a középiskolások 3-4 fős csoportokban tartják a foglalkozásokat a  tanév során, különböző témákban. Havonta egyszer pedig saját középiskolájukban   kerekasztal-beszélgetésen számolnak be élményeikről, tapasztalataikról és arról, hogy váltak  be ötleteik a gyakorlatban. A program a tanulási motiváción kívül fejleszti a toleranciát, a kreativitást és a szervezőkészséget is, hiszen a felzárkóztatásban a csoportokra felügyelő felnőtt mentorok mellett az önkéntes középiskolásoké a főszerep. Az általuk szervezett tanulócsoportok, kulturális, kézműves és szabadidős tevékenységek képezik a program alapját. Előtérbe kerül az esélyegyenlőség előmozdítása az oktatásban a hátrányos helyzetű fiatalok számára, ugyanakkor cél a családban felnövő gyerekekkel megismertetni más körülmények között élő társaik mindennapjait, felmerülő gondjait és speciális helyzetét.  A Nyújtsd a kezed program elsősorban a kölcsönös segítségnyújtásról szól: mindkét fél hozzáállását, motivációját és felelősségérzetét formálja. Célja a kezdeti segítségnyújtás után elindítani a gyerekeket az önálló tanulás útján. Az otthonban élő gyermekek elsajátítathatnak különféle tanulási stratégiákat, pótolhatják hiányosságaikat, az önkéntesek pedig ezalatt megtanulják rendszerezni a részfeladatokat, tervet szerkeszteni egy adott cél elérése érdekében, ami a későbbiekben is elengedhetetlen készség lesz számukra a mindennapi életben. A program a MINYATA Egyesület támogatásával zajlik.  A szervezők további középiskolás és felnőtt önkénteseket várnak, illetve partnereket keresnek a program továbbfejlesztéséhez.  További információk elérhetőek a www.mindenkinyaraljon.hu/nyujtsdakezed honlapon, illetve a facebook.com/nyujtsdakezed profilon.
    Kiadó: MINYATA Egyesület