OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. április 28., szombat 20:25

Állatkerti látogatás a Nyújtsd a kezed programmal
    Budapest, 2012. április 28., szombat (OS) - Középiskolás és felnőtt önkéntesek szerveztek egész délelőttös foglalkozást a Fővárosi Állat-és Növénykertben ötven gyermeknek a szeptemberben indult Nyújtsd a kezed program áprilisi projektnapján.

    A szeptemberben kezdődött program keretében hátrányos helyzetű, elsősorban  gyermekotthonban élő gyermekek számára szerveznek foglalkozásokat középiskolás  önkéntesek a MINYATA (Mindenki Nyaraljon Tábor) Egyesület támogatásával. Áprilisban a hónap témája a környezetvédelem, növények és élővilág volt,  Földünk a kék   bolygó  címmel. A foglalkozásokon virágokat ültettek, hulladékot hasznosítottak újra és  állatismereti vetélkedőket tartottak az önkéntesek. Ezt koronázta meg az állatkerti látogatás.    A Nyújtsd a kezed! programról  A középiskolás önkéntesek először megismerkedtek mentoraikkal - olyan felnőtt  pedagógusokkal, szociális munkásokkal, akik az ő munkájukat segítik. Ezután kezdtek el  programokat szervezni:  majd. A pártfogoltaknak a középiskolások 3-4 fős csoportokban tartják a foglalkozásokat a  tanév során, különböző témákban. Havonta egyszer pedig saját középiskolájukban   kerekasztal-beszélgetésen számolnak be élményeikről, tapasztalataikról és arról, hogy váltak  be ötleteik a gyakorlatban. A program a tanulási motiváción kívül fejleszti a toleranciát, a kreativitást és a szervezőkészséget is, hiszen a felzárkóztatásban a csoportokra felügyelő felnőtt mentorok mellett az önkéntes középiskolásoké a főszerep. Az általuk szervezett tanulócsoportok, kulturális, kézműves és szabadidős tevékenységek képezik a program alapját. Előtérbe kerül az esélyegyenlőség előmozdítása az oktatásban a hátrányos helyzetű fiatalok számára, ugyanakkor cél a családban felnövő gyerekekkel megismertetni más körülmények között élő társaik mindennapjait, felmerülő gondjait és speciális helyzetét.  A Nyújtsd a kezed program elsősorban a kölcsönös segítségnyújtásról szól: mindkét fél hozzáállását, motivációját és felelősségérzetét formálja. Célja a kezdeti segítségnyújtás után elindítani a gyerekeket az önálló tanulás útján. Az otthonban élő gyermekek elsajátítathatnak különféle tanulási stratégiákat, pótolhatják hiányosságaikat, az önkéntesek pedig ezalatt megtanulják rendszerezni a részfeladatokat, tervet szerkeszteni egy adott cél elérése érdekében, ami a későbbiekben is elengedhetetlen készség lesz számukra a mindennapi életben. A program a MINYATA Egyesület támogatásával zajlik.  A szervezők további középiskolás és felnőtt önkénteseket várnak, illetve partnereket keresnek a program továbbfejlesztéséhez.  További információk elérhetőek a www.mindenkinyaraljon.hu/nyujtsdakezed honlapon, illetve a facebook.com/nyujtsdakezed profilon.
    Kiadó: MINYATA Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.