OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 21. szombat
Ismertető


2012. június 1., péntek 15:25

Szétválaszthatatlanul - A Nemzeti Összetartozás Napja a közmédiában
    Budapest, 2012. június 1., péntek (OS) - A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját két éve az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Június 4-ére a közmédia gazdag programkínálattal emlékezik, a Kossuth Rádió egész napos programjába - rádióhíd útján - Pozsony, Újvidék, Szabadka, Marosvásárhely, Lendva is bekapcsolódik.

    Az Országgyűlés 2010-ben nagy többséggel fogadta el a XLV. törvényt a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről. A jogszabály 3. paragrafusa kimondja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme. Ennek szellemében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Idén az MTVA a jeles nap eseményeiről részletesen, az ünnep rangjához méltó módon tájékoztatja nézőit, hallgatóit.
    Az emléknap programjai már június 3-án, vasárnap elkezdődnek. A Kossuth téren az érdeklődőket hagyományos, külhoni magyar ízek és portékák, koncertek, irodalmi beszélgetések, bábelőadások és táncház várják. A közmédia hírműsorai a téren történtekről részletesen beszámolnak.
    Az Összetartozás Napját a Kossuth téri Ünnepélyes zászlófelvonás vezeti be, az emelkedett hangulatú eseményt az m1, m2 és a Duna is közvetíti (8.00). A Magyarság Házában itthoni és külhoni diákoknak szervezett rendhagyó történelemórát rögzít az MTVA, amelyet a nézők teljes terjedelemben egy későbbi időpontban láthatnak.
     egyharmadország  - Trianon-konferencia, 2010 Párizs című dokumentumfilm alkotói egy nem szokványos megemlékezésről adnak hírt. 90 év elteltével két helyszínen, Budapesten és Párizsban rendeztek konferenciát a trianoni békekötésről. Az eseményeken részt vevő francia, olasz, szlovák, angol, román és magyar történészek az aláíráshoz vezető okokat és eseményeket elemzik (Duna 7.35). A trianoni békeszerződés aláírásának időpontjában Magyarországon és külhoni magyarlakta településeken egyszerre kondulnak meg az emlékezés lélekharangjai, ezzel erősítve a nemzet egységét (Duna 16.20-16.50). Este Koltay Gábor Trianon című filmjét láthatják a nézők. Ez a mű televíziós premierje; eddig a közönség csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatta. A dokumentumfilm legnagyobb nemzeti tragédiánk történelmi körülményeit boncolgatja. Az alkotás megrázó erővel és szokatlan őszinteséggel teszi fel a kérdéseket és szenvedélyesen hangsúlyozza, hogy a ma is tartó trianoni folyamatról minden körülmények között beszélni, emlékezni és emlékeztetni kell (Duna 20.00). Az m1 a Szlovákmagyarok című filmet tűzi műsorára. Galán Angéla rendező alkotásában a nemzeti hovatartozás, a kisebbségi lét, az otthon és a haza kérdéseire keresi a választ (22.35).
    A Kossuth Rádió június 4-én egész programját az emlékezésnek szenteli.  Nemcsak a múlt, hanem a jelen fontos kérdéseivel is foglalkozunk – foglalja össze a programot Kányádi Z. Sándor, a Határon túli főszerkesztőség vezetője. – A hazai beszámolók mellett a virtuális határokon át az összetartozásról szóló valós véleményeket hallhatunk öt határon túli városból is.
    A műsorfolyamban a pozsonyi, az újvidéki, a szabadkai, a marosvásárhelyi és lendvai tudósítók és társrádiók is bekapcsolódnak.
    A 180 perc című műsorban a szerkesztők a külhoni politikai érdekérvényesítésre helyezik a hangsúlyt. A kérdésnek különös aktualitást ad a korábbi szlovákiai és a napjainkban megtartott szerbiai választás. Újvidéki és pozsonyi vélemények a Vajdasági Magyar Szövetség helyzetét és az új szlovák kormány intézkedéseit veszik górcső alá (6.00-9.00).
    A Napközben praktikus ötletekkel szolgál a hallgatóknak. Többek között szóba kerül, hogyan juthatnak egészségügyi ellátáshoz, utazási és oktatási kedvezményhez a Magyar igazolvánnyal és Magyar hozzátartozói igazolvánnyal, vagy magyar állampolgársággal rendelkező határokon túl élő honfitársaink (9.00-11.00).
    A Hely a hősi ellenállás példáit eleveníti fel: olyan városokba, községekbe látogat el, amelyeknek a trianoni döntés ellenében sikerült kiharcolniuk, hogy továbbra is Magyarországhoz tartozzanak. A tudósításokból Somoskő, Szomoróc, Szentistvánlak, Sopron, Szentpéterfa, Zajta története kel ismét életre (11.06).
    Az Arcvonások hétfői vendége Péntek János nyelvész. A professzor a kolozsvári szászokig vezeti vissza családfáját, s hivatásszerűen a néprajzban keresi a nyelvet és a nyelvben a néprajzot. Amikor a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen határon túli bizottsága megalakult, őt választották a testület elnökévé. Péntek professzor ötlete volt a szegény sorsú gyerekek iskoláztatását segítő Nyilas Misi alapítvány elindítása (14.06).
    A Közelről az egymáshoz közeli, ám a határ két oldalán fekvő városok, települések gazdasági és kulturális kapcsolatait elemzi. A beszélgetésbe Pozsony és Lendva is bekapcsolódik, s egyéni sorsok, portrék alapján rajzolódnak ki a regionális együttműködés lehetőségei (15.30-17.30).
    A Határok nélkül rádiós magazin az összmagyarság összetartozásának erősítésével és perspektíváival foglalkozik. A műsor kiemelten foglalkozik a határokon átívelő gazdasági együttműködéssel, hogyan lehet újrafonni a szálakat azok között, akiket közel egy évszázada szétszakított a történelem (18.30).

    MTVA Kommunikációs Igazgatóság
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.