OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 19. vasárnap
Ismertető


2012. június 12., kedd 15:24

Civil szolgáltatók pályázata – Tisztogatás helyett tisztázást követel az LMP
    Budapest, 2012. június 12., kedd (OS) - Az LMP a párttal rendszeresen konzultáló civil szervezetektől értesült a civil szolgáltatók botrányos pályázati eredményéről. Eszerint az évtizedes múltú, magas szakmai színvonalon működő, a civileket érdemben segítő országos hálózat tagjai helyett számos teljesen ismeretlen, a területen tapasztalatokkal nem rendelkező szervezet - feltehetően politikai alapon - nyerte el a megbízást. Köztük van a civil szolgáltatások területén semmiféle munkatapasztalattal nem bíró, kormányközeli Századvég Alapítvány. Az LMP vizsgálatot kér Balog Zoltán minisztertől.

    Amikor a bejáratott Civil Szolgáltató Központok (Ciszok) név helyett a nevetséges és idegen nyelvű CIC, avagy Civil Információs Centrumok nevet adta a hálózatnak a magát nemzetinek nevező kormányzat, azt még csak megmosolyogtuk. Amikor átnevezték és elvették az NCA felét, már nem nevettünk. De most, amikor a területen teljességgel járatlanok kapják a forrásokat és a szolgáltatói címet, már nem találunk szavakat.

Egészen biztosan nem szakmai, hanem politikai alapon ütötte ki a pályázati nyertesek köréből a Századvég Alapítvány azt a NIOK-ot, amely országosan ismert és elismert szervezet. Arról a Századvég Alapítványról van szó, amely a közelmúltban pályázás nélkül kapott 3 milliárd forintot a kormánytól, és amely civil szolgáltatások területén semmiféle munkatapasztalattal nem rendelkezik.

Ezek a szervezetek – egymást segítő szakmai hálózatba szerveződve – hosszú ideje hitelesen látták el ezt a feladatot, és most értetlenül állnak az előtt, hogy szinte senki nem ismeri az adott megye nyertesét, hiszen eddig a szervezet nem töltött be vezető szerepet az adott megye civil életében. A civil társadalom érdekében kérem a területért felelős minisztert, Balog Zoltánt, hogy sürgősen rendeljen el vizsgálatot az ügyben.


Ertsey Katalin
országgyűlési képviselő,
a Nonprofit Információs és Oktató Központ volt vezetője


Szabó Tímea
országgyűlési képviselő,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke

    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.