2024. április 26. péntek

2012. június 20., szerda 09:34

Az EMPAMO, és az Autósok Szövetségének beadott javaslatai a Kresz szabályok módosításához.
    Budapest, 2012. június 20., szerda (OS) - A felelősebb, és baleset mentesebb közlekedés érdekében az alábbi javaslatokat tettük a Kresz módosítására!

- Fizetőparkolás: A fizetőparkolási övezeten belül, a tájékoztatás érdekében minden kereszteződés első és utolsó várakozóhelyénél a felfestés megkülönböztető színezésével kötelező legyen jelölni, hogy a zónán belül tartózkodunk. Azokon az útszakaszokon, ahol ez a jelölés hiányzik, mentesüljenek a fizetés alól. ( A parkolóórák sokszor úgy vannak elhelyezve, hogy nincsenek látótávolságban, a zóna tábla messze van, és az autós nem is tudja, hogy fizetnie kell a parkolásért.)
    - Jelzőlámpa: A jelzőlámpa sárga jelzése felkészítést jelentsen a megállásra. Aki féktávolságon belül kapja, áthajthasson!
    - A kétkerekű motorok és a taxik továbbra is közlekedhessenek a buszsávban.
    - Ittas vezetés: Ittas vezetés esetén, amennyiben közúti ellenőrzéskor kiderül, hogy valaki ittasan vezetett, a gépjárművet a rendőrség a tulajdonos költségére egy központi telephelyre szállítja. A sofőrt első alkalommal legalább egy évre, második alkalommal örökre el kell tiltani a járművezetéstől. Amennyiben valaki ittas vezetéstől való eltiltást megszegi, legalább egy év letöltendő szabadságvesztést kelljen kiszabni. Amennyiben ittas, vagy bódult állapotban valaki halálos balesetet okoz azt előre megfontolt gyilkossági kísérletként kell kezelni.
    - A forgalomban közlekedő kerékpárosokat is egyenlően kell elbírálni a gépjárművezetőkkel. ( amint a húsvéti ellenőrzés is mutatta, jóval nagyobb számban voltak kerékpárosok ittas vezetők, mint az autósok. És ha arányosítjuk az autók számával a bringások számát, sajnos vezetik a baleseti statisztikát is.)
    - Kerékpár: A kerékpárosoknak legyen kötelező újra a jobbra tartás! (ne kóvájoghassanak a sávok közepén) A forgalomban közlekedő kerékpárosoknak kötelező kresz vizsga, ha nincs jogosítványuk. A munkát vállaló kerékpárosoknak kötelező azonosító rendszám bevezetése, kötelező évenkénti kresz vizsga és balesetvédelmi oktatás. ( azonosítani lehessen az egyre több szabálytalankodó, és cserben hagyó kerékpárost.) Ahol van kerékpárút, ott a kerékpárosoknak kötelező legyen a használata, ha másképp nincs jelezve. (mint fent írtuk, vezetik a baleseti statisztikákat, és főleg a munkavállaló futárok közlekednek nagyon fegyelmezetlenül.)
    - A gyalogosoknak ne legyen feltétlen elsőbbsége a gyalogátkelőhelynél, ha nincs jelzőlámpa, az úttestre lépés előtt kötelező legyen megállni, és körültekinteni! (Igen sajnálatosan a gyalogosok annyira elszoktak a körültekintéstől, hogy a gyalogátkelőkön, és azokon kívül is úgy kelnek át az úttesten, hogy azzal sok esetben veszélyes manőverre késztetik a járműveket.)
    - A büntetési tételek aránytalanul magasak! A rendőröknek legyen újra elbírálási lehetőségük már a helyszínen is!
    - A forgalomlassításra szolgáló fekvőrendőröket  szabványosítani kell, hogy ne rongálhassák meg az autókat.
    Emberibb Parkolásért Mozgalom Legin István / 06 20 939-1011 Autósok Szövetsége / Bögös Sándor / 06 30 222-1002
    Kiadó: Emberibb Parkolásért Mozgalom