2024. április 25. csütörtök

2012. június 25., hétfő 14:32

Gyűlöletet és antiszemitizmust szító írók a Nemzeti Alaptantervben
    Budapest, 2012. június 25., hétfő (OS) - Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek közös nyilatkozata az életművükben a gyűlöletet, az antiszemitizmust hirdető írók példaképül állítása ellen.

Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek közös nyilatkozata az életművükben a gyűlöletet, az antiszemitizmust hirdető írók példaképül állítása ellen.  Alulírottak, Az Élet Menete Alapítvány, B"nai B"rith Budapest Páholy, Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Magyarországi Cionista Szövetség, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Nácizmus Üldözöttjeinek Bizottsága képviselői, felháborodásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a Nemzeti Alaptantervben négy olyan író nevét tüntették fel, akiket nyilvánvaló antiszemitizmusuk köt össze.  Nyírő József a több százezer magyar áldozatot követelő Szálasi-féle puccs utáni rémuralom támogatója volt, a legutolsó pillanatig kitartott a nyilas kormány mellett, még Sopronban is kamatoztatta tehetségét a Szálasi-vezette gyilkos hordák támogatására, akik további mérhetetlen szenvedést okoztak az országnak.  Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy ilyen, a gyilkosokat a legvégsőkig támogató személy újratemetésének megszervezésében Magyarország Országgyűlése közvetlenül részt vett, és így ezzel a kvázi állami dísztemetéssel példaképül próbálták őt állítani az egész magyar nemzet elé.  Sinka István feltűnően durva, zsidóellenes verseivel tüzelte fel az egyszerű emberek indulatait az üldözöttekkel szemben.   Szabó Dezső műveiben újra és újra felbukkan a zsidóság elleni uszítás, szellemi megalapozója volt annak a közhangulatnak, amely a zsidó-törvények elfogadtatásához vezetett.   Wass Albert élete végéig büszkén vallotta magát antiszemitának, háborús bűnösként ítélték el, ítélete mind a mai napig érvényes. Elképesztő, hogy Kertész Imre az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas műveit nem a Nemzeti Alaptantervnek abban a részében tünetik fel, amely a magyar irodalmat tárgyalja, hanem egy különálló pontban, amely az irodalmi díjakról szól, ily módon kivetve őt a magyar irodalomtörténetből.  Felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az elfogadott Alaptantervet, és mellőzze abból Nyírő József, Sinka István, Szabó Dezső és Wass Albert nevét, mert ezek a személyek olyanok, akik a gyűlölet, az antiszemitizmus mételyét terjesztették, és terjesztik, nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék.
    Kiadó: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége MAZSIHISZ