OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 6. hétfő
Ismertető


2012. július 25., szerda 23:13

Krisztus-arcú élet” - Kárpát-medencei Olvasókörök arató-, és vándorbot átadó ünnepsége Mohácson
    Budapest, 2012. július 25., szerda (OS) - Az Olvasókörök Szövetsége anyaországi és határon túli tagszervezeteinek részvételével 2012. július 20-22. között tartotta arató-, és vándorbot átadó ünnepségét Mohácson. A szövetség vándorbotja, amelyet egy évig az újvidéki Magyar SzóPont őrzött, ezúttal Mohácsra került

    A háromnapos rendezvény jellege és helyszíne jelképes jelentőséggel bírt, hiszen az aratás sok évszázados hagyományait a nemzeti összetartozás kifejezésének részeként elevenítette meg nemzeti tragédiánk, a mohácsi vész történelmi helyszínén. Utalva ezzel is a hitre; a búzaszemen látható "Krisztus-arcra", és a búza édes anyanyelvünkben használt ősi nevére, az "élet" erejére, az összefogásra, a nemzet élni akarására, amellyel a legnagyobb tragédiák után is talpra tudott állni.
A közel négyszáz főt megmozgató ünnepségsorozatnak a Mohácsi Polgárok Olvasóköre volt a házigazdája és a Kárpát-medencei olvasókörök aratócsapatai is részt vettek rajta. Az aratók régi hagyományokat felelevenítve lovas kocsikkal, nótaszóval közelítették meg a búzatáblát, és kaszával, sarlóval arattak A búzát kévékbe kötötték, a kévéket keresztbe rakták. Az utolsó kévéből Jézus kévét kötöttek, amelyből mindenki vitt néhány szálat a kalapjára, vagy virágvázába. Az olvasókörök dalárdái arató dalokat énekeltek, és néptánccal szórakoztatták a közönséget.
A Kárpát-medencei összefogás, a békés nemzetegyesítés évszázados vágyát szimbolizálva az Olvasókörök Szövetsége vándorbotja, amelyet egy évig az újvidéki Magyar SzóPont őrzött, most ismét átlépte a határt, és az anyaországba került. A július 21-i gálaesten Tóth Báthori Erzsébet, a Magyar SzóPont vezetője és a Vajdasági Magyar Szövetség részéről Fremond Árpád, a Szerbiai Országgyűlés köztársasági képviselője ünnepélyes keretek között adta át az ereklyét Pécsiné Spitz Krisztinának, a Mohácsi Polgárok Olvasóköre elnökének. Az átadási ünnepség vendégeit Szekó József, Mohács polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte. Deák György, az Olvasókörök Szövetségének társelnöke pedig a közös értékek megőrzését, a nemzeti összefogás szükségességét hangsúlyozta. Ahogy fogalmazott, az arató rendet vágott, és ennek az ősi munkának a jelentősége nyelvünkben is visszatükröződik, hiszen elődeink is mindig a rendre törekedtek, és a rendetlenséget mi sem szeretjük.

    Kiadó: Olvasókörök Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.