OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. augusztus 15., szerda 12:06

Nyílt levél a Népszava tulajdonosának
    Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (OS) - A jövőre 140 éves Népszava hányatott történelmének fontos állomásához érkezett. Ezért a tulajdonosunkhoz fordulunk - ezúttal már nyilvánosan – a kérdéssel: mi a szándéka a Népszava Lapkiadó Kft.-vel? Hogyan óhajtja finanszírozni a szociáldemokrata napilapot, mikor tervezi helyrebillenteni a magyarországi kft. megbillent pénzügyi egyensúlyát, ami ma már a Népszava létét fenyegeti?

    A patinás baloldali napilapot, a Népszavát 99 százalékban a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA nevű cég birtokolja. Úgy látjuk, hogy a távoli tulajdonos nem tudja tovább életben tartani a Népszavát. A mostani siralmas helyzetünkben, amikor évek óta rendszeresen nem kapjuk meg a munkánkért járó, többször csökkentett bérünket, azt kérjük a luganoi cégtől: tegye lehetővé, hogy a magyar baloldal napilapja a jövőben is teljesíteni tudja történelmi küldetését. Adja át a kiadói jogot és a lap logóját a szerkesztőségnek, hogy mi itthon, Magyarországon vívhassuk meg a harcot a fennmaradásukért, olvasóinkra és a baloldali gondolkodású polgárokra támaszkodva. Hogy ne fordulhasson elő az a szégyen, hogy az I. világháborút, a Horthy-rendszert, a II. világháborút, a kádárizmust túlélt kultúrtörténeti ereklyének is tekinthető napilapot, a baloldal csúfságára, bezárják, vagy havilappá degradálják.
A svájci tulajdonostól nem kaptunk anyagi támaszt. Mára világossá vált, hogy az MSZP Táncsics és Szabad Sajtó alapítványai sem képesek betömni a lyukat, ami a lap előállítási költségei és bevételei között évek óta tátong. Próbálkoztak ezzel évtizeden keresztül, mindig annyi segítséghez juttatva a kiadót, ami súlyos bércsökkentések és leépítések árán ugyan, de valahogy életben tartotta. Köszönet érte. Reményeink szerint - az alapszabályuknak megfelelően - támogatni fogják a baloldali magyar sajtó egyik még megmaradt képviselőjét a jövőben is. Ez azonban nem elég a talpon maradáshoz.
Tulajdonosunk nem csak pénzügyi biztonságunkról nem gondoskodott, de nem védte meg a szerkesztőséget a politikai támadásoktól sem. Nem tett semmit azon kísérletek ellen, amelyek célja a nyomásgyakorlás volt a szerkesztőségre, kihasználva a lap nehéz pénzügyi helyzetét. Nem utasította vissza az MSZP frakciója nevében nyilvánosságra hozott közleményt sem, amely a Népszava Lapkiadó Kft. hirdetési politikáját bírálta, azt sugallva, hogy a jelenlegi kormányzó párthoz fűződő szoros viszonyáról ismert vállalat hirdetésének megjelentetésével a lap méltatlanná vált a szociáldemokrata napilap felirat viselésére, függetlenül az újság tartalmától. Mi ezt most megtesszük. A lap valamennyi munkatársa számára sértőek ezek az üzenetek. Már csak azért is, mert az MSZP nem fenntartja a lapot, nem kiadja, hanem alapítványain keresztül támogatja. A Népszavát a főszerkesztő és a három helyettese szerkeszti. A hirdetéseket - mint más lapoknál - a kiadó szervezi, és ez mindaddig nem tartozik a szerkesztőségre, de senki másra sem, amíg azok tartalma törvényeket nem sért.    A Népszava szakszervezeti csoportja Zsebesi Zsolt titkár

    Kiadó: Sajtószakszervezet

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.