OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. augusztus 23., csütörtök 11:26

Az ombudsman a lisztérzékeny betegek kezelésének megoldatlanságáról
    Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (OS) - A hátrányos megkülönböztetés tilalmát sérti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a társadalombiztosítás nem támogathatja a gluténmentes élelmiszereket - állapította meg Szabó Máté a lisztérzékeny betegek helyzetével kapcsolatos utóvizsgálatában. Az elmúlt években az egészségügyi tárca vezetői fontosnak, de igen összetettnek mondták a kérdést, megoldás pedig továbbra sincs.

    A lisztérzékenységet a legtöbb megbetegedéstől eltérően nem gyógyszeres terápiával kezelik. A tudomány mai állása szerint az élethosszig tartó gluténmentes diétával jelentősen javulhat az érintettek életminősége és hosszú időre elkerülhetővé válik, hogy a beteg megjelenjen az egészségügyi ellátórendszerben, ezzel növelve a társadalombiztosítás terheit. A lisztérzékenyek esetében a problémát tehát éppen az jelenti, hogy mivel nem szükséges gyógyszeres kezelés, nem részesülhetnek a támogatott ellátások közül sem a gyógyszerek, sem az egyéb eszközök vagy más gyógyító eljárás finanszírozott előnyeiben. A gluténmentes életmód viszont rendkívül drága, amit az állam sem a társadalombiztosítás intézményein keresztül, sem egyéb módon nem támogat.

A helyzet orvoslására korábban tett állami lépések, a lisztérzékenyek hosszabb idejű GYES-e, a magasabb összegű családi pótlék, az ápolási díj idejének kitolása, az adókedvezmény és a közgyógyellátási igazolvány az ombudsman szerint kétségtelenül előrelépés, de nem jelent valamennyi korosztály számára teljes körű és célszerű támogatást. A rendszerből ugyanis továbbra is kimaradnak azok a lisztérzékeny betegek, akiknél felnőttkorban diagnosztizálták a kórt, vagy akik a felsőfokú tanulmányaikat végzik, illetve a munkanélküliek, idősek, nyugdíjasok, akiknek a jövedelme a mindennapi megélhetést is épphogy lehetővé teszi.

Az elmúlt években az egészségügyi tárca vezetői arról tájékoztatták az országgyűlési biztosokat, hogy mind a gyermek-, mind a felnőtt korú betegek megfelelő diétájának biztosítását fontos, megoldandó kérdésnek tekintik, ugyanakkor a helyzet teljes áttekintése és megoldása olyan komplex feladat, amelynek kimunkálása hosszabb időt vesz igénybe. Korábban voltak is egyeztetések a gluténmentes élelmiszerek társadalombiztosítási finanszírozásáról, amit azonban a jelenlegi jogi szabályozás nem tesz lehetővé. A biztos szerint a mai állapot hatását tekintve hátrányosan érinti azokat, akik szűkös anyagi körülményeiknél fogva nem tudják tartani a gluténmentes étrendet. Egyenlőtlen elbánást, hátrányos megkülönböztetést jelent, ha az állam az élethelyzetek között meglévő különbségeket figyelmen kívül hagyva azonos módok kezeli azokat – figyelmeztet az ombudsman.

Szabó Máté alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a jogszabályok felülvizsgálatával teremtsen lehetőséget rá, hogy a lisztérzékeny betegek egyetlen lehetséges gyógymódját jelentő gluténmentes étrend kiadásait a társadalombiztosítás ellentételezze.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.