OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2012. szeptember 4., kedd 09:21

Gyurcsány Ferenc levele Örményország elnökének
    Budapest, 2012. szeptember 4., kedd (OS) - Engedje meg, hogy az eset kapcsán megosszam Önnel véleményemet, amely szerint a magyar hatóságok elfogadhatatlan, megalázó, az örmény néppel szemben tapintatlan, a regionális érzékenységeket pedig súlyosan félreértő döntést hoztak.

    Őexc. Serzh Azati Sargsyan elnök úr  Örmény Köztársaság  Jereván Tisztelt Elnök Úr!  Sajnálattal értesültem a magyar kormány azon döntéséről, amelyben kiadta egy örmény katonatiszt ellen Budapesten elkövetett brutális gyilkosság azeri elkövetőjét Azerbajdzsánnak. Engedje meg, hogy az eset kapcsán megosszam Önnel véleményemet, amely szerint a magyar hatóságok elfogadhatatlan, megalázó, az örmény néppel szemben tapintatlan, a regionális érzékenységeket pedig súlyosan félreértő döntést hoztak. Tájékoztatom Önt arról, hogy az eset széleskörű felháborodást váltott ki a magyar közvéleményben, melynek következtében tiltakozó demonstrációk kezdődtek Budapesten. Mint Ön is bizonyára tudja, az azerbajdzsáni kormány az én miniszterelnökségem alatt is több alkalommal kérte Magyarországtól a gyilkosság elkövetőjének átadását. Kellő, az elítélt szabadon engedését kizáró garanciák hiányában kormányom a kérés megtagadása mellett döntött. Sajnálattal állapítom meg, hogy a magyar döntés lassíthatja az örmény-azeri párbeszéd kiteljesedését és jelentős erkölcsi károkat okozhat az örmény-magyar kapcsolatokban is.  Mint volt magyar miniszterelnök szeretném biztosítani Önt és az örmény népet arról, hogy a magyar kormány lépésével ellentétben, rengetegen osztják az azeri bűnelkövető kiadatásával és annak azerbajdzsáni kezelésével kapcsolatos örmény aggodalmakat. Engedje meg ezért, hogy szolidaritásomról biztosítsam az örmény népet és ismételten kifejezzem részvétemet Gurgen Margaryan meggyilkolt örmény katonatiszt családjának és hozzátartozóinak.  Bízom benne, hogy az örmény és magyar nép közötti baráti kapcsolatok tovább erősödhetnek a jövőben.  Budapest, 2012. szeptember 2.  Szívélyes üdvözlettel,  (Gyurcsány Ferenc)  a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke
    Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.