2024. április 23. kedd

2012. szeptember 4., kedd 13:46

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye az örmény-magyar akadémiai kapcsolatok felfüggesztése ügyében
    Budapest, 2012. szeptember 4., kedd (OS) -

A Magyar Tudományos Akadémia a sajtóból értesült arról, hogy az Örmény Tudományos Akadémia kénytelen felfüggeszteni kapcsolatait az intézménnyel, mert a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot.  Örmény tudóstársaink helyzetét megértve és velük együtt érezve sajnálattal vesszük tudomásul a kapcsolatok felfüggesztésének hírét. Reméljük, hogy ez a döntés rövid időre szól, és tudományos együttműködésünket mihamarabb a korábbi baráti szellemben folytathatjuk. Ramil Safarov Azerbajdzsánnak történő kiadása jogi, politikai és lelkiismereti kérdés. A körülmények jogi szempontjait nemzetközi jogászok részletesen elemezték a sajtóban is. Politikai nyilatkozatot - ahogyan korábban sem - az Akadémia nem tesz. A lelkiismereti megnyilvánulás mindenkinek személyes ügye, amelyet az MTA tagjai mind a magyar hatóságok, mind örmény tudóstársaik irányába egyénileg tesznek meg.
    Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia titkársága MTA