2024. május 1. szerda

2012. szeptember 6., csütörtök 16:26

DK: Mellébeszél a mentőszolgálat az alkalmatlan kocsikról
    Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (OS) - Komikusnak is lehetne nevezni, ha nem volna annyira tragikus, ahogy az Országos Mentőszolgálat szóvivője mentegetni próbálja a menthetetlent.

KÖZLEMÉNY  Komikusnak is lehetne nevezni, ha nem volna annyira tragikus, ahogy az Országos Mentőszolgálat szóvivője mentegetni próbálja a menthetetlent.  A tegnapi napon Niedermüller Péter, a DK alelnöke sajtótájékoztatón tette szóvá, hogy az OMSZ főigazgatójának 28/2012-es utasítása szerint az új, "B" típusú mentőkocsikban a beteg feje mögött nincs elég hely ahhoz, hogy lélegeztetni lehessen, ezért, ha a beteg menet közben lélegeztetésre szorul, meg kell állni, ki kell tolni a hordágyat a kocsiból és úgy kell elvégezni a lélegeztetést.  Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője ennek cáfolatául kijelentette, hogy 1.) az új járművek szélesebbek és magasabbak, mint amit a szabvány a "B" típusú mentőkocsik számára előír. Ez természetesen lehetséges, ám a DK alelnöke nem a mentőkocsik méretét tette szóvá, hanem azt, hogy bennük nem lehet a menet közben lélegeztetésre szoruló beteget ellátni. 2.) ha a beteg menet közben szorul lélegeztetésre, mindenképpen meg kell állni, hogy a szabad légutat biztosítsák, ezután viszont "a lélegeztetés már a "B" típusú járművekben, akár mozgás, haladás közben is nehézség nélkül végezhető". Az eddigi "B" típusúakban igen, az új beszerzésű mentőkocsikban viszont nem, különben aligha írná elő az említett főigazgatói utasítás, hogy "ezekben a mentőegységekben csak maszkos-ballonos lélegeztetésre nem szoruló beteg szállítható", továbbá, hogy amennyiben a lélegeztetés szállítás közben válik szükségessé, segélykocsit kell hívni. 3.) az új járművek nem eset-rohamkocsik, hanem "B" típusú, alapszintű mentőautók. Ezt sem vonta kétségbe senki, csakhogy éppen a "B" típusú kocsik azok, amelyek személyzete az egyszerű eszközös lélegeztetésre van kiképezve, a magasabb szintű ellátói kompetenciát igénylő lélegeztetésre nem. Magyarán ezek a kocsik éppen csak arra nem alkalmasak, amire a személyzetüket kiképezték.  Győrfi úr tehát másról beszél, ahogyan Bodóné, mikor a bor árát kérik. A Demokratikus Koalíció viszont továbbra is arra kíváncsi: ki a felelős azért, hogy az OMSZ kétmilliárd forintot meghaladó összegben szerzett be olyan mentőkocsikat, amelyek veszélyeztetik a szállított beteget, és menet közben szükségessé váló lélegeztetés esetén a segélykocsi hívásával fölöslegesen kötnek le többlet mentőkapacitást.
    Kiadó: Demokratikus Koalíció