OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 18. szombat
Ismertető


2012. szeptember 11., kedd 09:05

Magyar Média Mecenatúra - Dokumentumfilmek gyártását támogatta a Médiatanács
    Budapest, 2012. szeptember 11., kedd (OS) - Legutóbbi ülésén tizenhárom új dokumentumfilm pályázati támogatásáról döntött a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program keretében indított Ember Judit dokumentumfilm-pályázat nyertes alkotói összesen 115 milliós támogatásban részesültek. Az elkészült filmekkel a nézők először a közszolgálati csatornák képernyőjén találkozhatnak.

    A Médiatanács 2012 elején hirdette meg Magyar Média Mecenatúra programja keretében a televíziós dokumentumfilmek gyártását támogató, Ember Juditról elnevezett pályázatát. A kiírás idei három fordulójában összesen 300 milliós keretösszeg áll a dokumentumfilmesek rendelkezésére.
    A most lezárult első fordulóban a Médiatanács tizenhárom pályázó filmterveinek megvalósítását támogatta összesen 115 millió forinttal.
    A támogatott alkotások között van Berec Zsolt Miklós készülő dokumentumfilmje, amely a szarvasi lótartó cigányok életformáját mutatja be. A lovak velünk maradnak, ugye? című film egy különleges világot tár elénk, ahol a mai napig elevenen élnek a lótartással kapcsolatos szokások. A film arra is kísérletet tesz, hogy bemutassa, a 21. század információs társadalmában miként találhatja meg helyét egy évszázados hagyományaihoz és értékeihez ragaszkodó nemzetiség.
    Izgalmas és aktuális témákat, a megújuló erőforrások, a fenntartható fejlődés és a közösségi gazdálkodás kérdéskörét boncolgatja Szekeres Csaba filmje. Az "Álmodtam egy világot" Pázmándra kalauzolja a nézőt, ahol a lelkes helybéliek a magyar hagyományokra épülő önellátó gazdálkodás módszereit honosították meg. A "természet rendjét értő" szemléletmódnak hamarosan Amerikában is akad követője, ahol egy egész gazdaság létesült a pázmándi példa nyomán. A rendező egy éven keresztül, párhuzamosan követi nyomon a két közösség fejlődését, mindennapjait.
    A "Székely lelemény" című film a furfangos székelyek olykor kilátástalannak tűnő harcát mutatja be a román Securitate-val szemben. Még javában tombol a titkosszolgálat rémuralma, amikor Csíkcsomortán a székelyek templom építésébe kezdenek, ráadásul úgy, hogy csak egy ravatalozó építésére kérnek engedélyt, hiszen templomot építeni akkoriban nem volt ildomos. A mesébe illő, izgalmasan felépített történet azt beszéli el, hogy lett a ravatalozóból templom, és hogy sikerült megtéveszteni az állami bürokratákat. A filmet Nagy Viktor Oszkár, a 40. Magyar Filmszemlén 2009-ben Gene Moskowitz-díjat elnyert Apaföld rendezője készíti.
    Dala István sorozata a kuláküldözésről szól. A Rákosi-rendszer mindent elkövetett azért, hogy felszámolja a kulákságot. Az 50-es évek elején 60 ezernél is több "kulákbüntetést" szabtak ki, aminek következtében néhány év alatt mintegy 10 ezer gazda "ajánlotta fel" földjét az államnak. Az "Elhallgatott történelem - Ha a kulák mozdulna..." című dokumentumfilmben az elszenvedők mellett a témát jól ismerő néprajzkutatók és történészek is megszólalnak majd.
    A Magyar Média Mecenatúra pályázataival és a támogatott alkotásokkal kapcsolatban további információk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap honlapján olvashatók.

    Kiadó: Médiatanács szóvivői iroda

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.