2024. május 18. szombat

2012. szeptember 20., csütörtök 16:59

Magyar siker: Tovább vizsgálódik egy európai parlamenti szakbizottság a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban - Bagó Zoltán sajtóközleménye
    Budapest, 2012. szeptember 20., csütörtök (OS) - Az EP Petíciós Bizottságában a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos petíció sorsáról döntöttek ma a résztvevő képviselők. Az ülésen elhangzottak eredményeként napirenden marad a kérdés, tehát a szakbizottság tovább vizsgálja az ügyet és hivatalos álláspontot kér a szlovák kormánytól. "Nem történelmi vagy politikai kérdésről van szó a Benes-dekrétumok kapcsán - hiszen arról majd ki-ki a maga szempontja szerint érvel és vitázik - hanem ez egy kizárólagosan jogtechnikai és jogdogmatikai kérdés" - fogalmazott Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő az ülést követően.

Dr. Juhász Imre, Hahn-Seidl Alida és Bagó Zoltán, a petíció benyújtói az ülésen bemutatták a petíció tartalmát, valamint kifejtették benyújtásának okát. A bemutatást követő vita során a résztvevők jelentős többsége - köztük több magyar képviselő is kiállt a petíció napirenden tartása mellett. A képviselők egyetértettek abban, hogy miután ezen diszkriminatív dekrétumok egy EU tagállam élő jogrendszerét képezik, sértik az Európai Alapjogi Charta és a Lisszaboni szerződés rendelkezéseit.

Az ülésen felszólaló Hankiss Ágnes fideszes EP-képviselő kifejtette, hogy értetlenül áll a Bizottság képviselőjének véleménye előtt, amely a Benes-dekrétumok ügyét amolyan "idejétmúlt" és tényleges következménnyel nem bíró ügyként kezeli. Feltette a kérdést a Bizottságnak, hogy ha ad absurdum egy uniós tagállam akárcsak jelképesen is érvényben hagyná a nürnbergi törvényeket, vajon a Bizottságnak akkor is ugyanez volna-e a véleménye. Örvendetesnek tartaná, ha az Európai Bizottság tisztelt képviselői minden népet vagy nemzetet ért jogos sérelemre ugyanazzal az érzékenységgel tekintenének!

Bagó Zoltán hangsúlyozta: "Sikerült elérnünk, hogy a szakbizottság nem fogadta el az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét, hanem nyitva hagyta a petíciót".

A petíció sikere tehát abban áll, hogy a szakbizottság nyitva hagyta azt, így napirenden marad a Benes-dekrétumok kérdése. "A bizottság felszólítja továbbá Szlovákiát, hogy hivatalosan nyilatkozzon a dekrétumok hatályosságát és érvényességét illetően, valamint hivatalos meghallgatást fog rendezni a szlovák kormány képviselőinek részvételével" - mondta Bagó Zoltán, aki ezen felül szeretné elérni azt, hogy a szakbizottság egy tényfeltáró vizsgálóbizottságot küldjön Pozsonyba.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament