OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 18. szombat
Ismertető


2012. szeptember 20., csütörtök 16:59

Magyar siker: Tovább vizsgálódik egy európai parlamenti szakbizottság a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban - Bagó Zoltán sajtóközleménye
    Budapest, 2012. szeptember 20., csütörtök (OS) - Az EP Petíciós Bizottságában a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos petíció sorsáról döntöttek ma a résztvevő képviselők. Az ülésen elhangzottak eredményeként napirenden marad a kérdés, tehát a szakbizottság tovább vizsgálja az ügyet és hivatalos álláspontot kér a szlovák kormánytól. "Nem történelmi vagy politikai kérdésről van szó a Benes-dekrétumok kapcsán - hiszen arról majd ki-ki a maga szempontja szerint érvel és vitázik - hanem ez egy kizárólagosan jogtechnikai és jogdogmatikai kérdés" - fogalmazott Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő az ülést követően.

    Dr. Juhász Imre, Hahn-Seidl Alida és Bagó Zoltán, a petíció benyújtói az ülésen bemutatták a petíció tartalmát, valamint kifejtették benyújtásának okát. A bemutatást követő vita során a résztvevők jelentős többsége - köztük több magyar képviselő is kiállt a petíció napirenden tartása mellett. A képviselők egyetértettek abban, hogy miután ezen diszkriminatív dekrétumok egy EU tagállam élő jogrendszerét képezik, sértik az Európai Alapjogi Charta és a Lisszaboni szerződés rendelkezéseit.

Az ülésen felszólaló Hankiss Ágnes fideszes EP-képviselő kifejtette, hogy értetlenül áll a Bizottság képviselőjének véleménye előtt, amely a Benes-dekrétumok ügyét amolyan "idejétmúlt" és tényleges következménnyel nem bíró ügyként kezeli. Feltette a kérdést a Bizottságnak, hogy ha ad absurdum egy uniós tagállam akárcsak jelképesen is érvényben hagyná a nürnbergi törvényeket, vajon a Bizottságnak akkor is ugyanez volna-e a véleménye. Örvendetesnek tartaná, ha az Európai Bizottság tisztelt képviselői minden népet vagy nemzetet ért jogos sérelemre ugyanazzal az érzékenységgel tekintenének!

Bagó Zoltán hangsúlyozta: "Sikerült elérnünk, hogy a szakbizottság nem fogadta el az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét, hanem nyitva hagyta a petíciót".

A petíció sikere tehát abban áll, hogy a szakbizottság nyitva hagyta azt, így napirenden marad a Benes-dekrétumok kérdése. "A bizottság felszólítja továbbá Szlovákiát, hogy hivatalosan nyilatkozzon a dekrétumok hatályosságát és érvényességét illetően, valamint hivatalos meghallgatást fog rendezni a szlovák kormány képviselőinek részvételével" - mondta Bagó Zoltán, aki ezen felül szeretné elérni azt, hogy a szakbizottság egy tényfeltáró vizsgálóbizottságot küldjön Pozsonyba.


    Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.