2024. április 19. péntek

2012. október 2., kedd 07:16

A Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága közleménye
    Budapest, 2012. október 1., hétfő (OS) - Az Emberi Erőforrás Minisztérium úgy tudja, idén elmarad a tél? Az otthontalan emberek életét, testi épségét veszélyezteti a téli programok finanszírozásának bizonytalansága.

2012-ben, a hajléktalan emberek ellátásához szükséges forrásokat az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hajléktalanokért Közalapítvány (HKA) közreműködésével, pályázati úton biztosítja. Az EEM azonban még az ehhez szükséges szerződést sem kötötte meg a szervezettel. A pályázat lebonyolítása ezt követően több hónapot vesz majd igénybe, így a nélkülözhetetlen források várhatóan nem tudnak a hajléktalan ellátó szervezetekhez a tél vége előtt eljutni. A finanszírozás hiánya miatt a vidéki városokban veszélybe kerül az utcán élő emberek intézménybe szállítását végző, gyakran életet mentő Krízisautók, a Diszpécserszolgálatok, továbbá rendkívüli hideg esetén a nappali melegedők hétvégi, éjszakai működése. Budapesten a Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően valamivel jobb a helyzet, de a legyengült, ápolásra szoruló embereket elhelyező lábadozók működtetéséhez, az alapvetően szükséges gyógyszerek, kötszerek, élelmiszerek, illetve a nappali melegedők téli feladatainak biztosításához szükséges források itt sem állnak rendelkezésre. A Tizek Tanácsa figyelmezteti a döntéshozókat, hogy amennyiben 2012/2013 telén is számítanak hideg időjárásra, azonnali intézkedés szükséges, hogy a minden korábbinál komolyabb krízishelyzet kialakulását, az otthontalan emberek tömegének életveszélybe kerülését meg lehessen előzni.
    Kiadó: Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága