OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2012. október 11., csütörtök 17:24

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2012. október 11., csütörtök (OS) - Kiemelt jelentőségű ügy a Déli Áramlat

    A Kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a Déli Áramlat földgázszállító-vezeték 229 kilométeres magyarországi szakasza kiépítéséhez és üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A közeljövőben megjelenő kormányrendelet megnevezi a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházást, meghatározza az első és másodfokon eljáró hatóságokat és szakhatóságokat. A fejlesztés előkészítése ezzel egyszerűbb eljárásban, rövidebb idő alatt mehet végbe.  Magyarország jelenlegi gázbeszerzési lehetőségei fizikailag korlátozottak, ezért a Kormány minden infrastruktúrafejlesztési elképzelést érdemben megvizsgál, és indokolt esetben támogat. A Nemzeti Energiastratégiában rögzített cél a beszerzési források és útvonalak számának növelése. Fontos diverzifikációs eszköz lehet a tervezés alatt álló Déli Áramlat is. A vezeték alternatív útvonalon szállíthat gázt Oroszországból a közép-európai régióba, ezzel növelve a térség energiaellátásának biztonságát.   A gázbeszerzési lehetőségek bővítése érdekében a Nabucco gázvezetéket 2010 májusában, az Észak-Dél Energiafolyosó részeként megépülő magyar-szlovák összeköttetést 2011 novemberében nyilvánították kiemelt jelentőségűvé.  
    Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.