OS Országos Sajtószolgálat
2021. november 29. hétfő
Ismertető


2012. november 22., csütörtök 11:34

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2012. november 22., csütörtök (OS) - Kipróbált jó közösségi formák adhatnak reális esélyt a cigányság számára. Ilyenek lehetnek akár a hagyományos, akár egyes sajátos szövetkezeti formák (Hangya-szövetkezetek), illetve ezek megfelelően adaptál változatai (Tücsök-szövetkezetek). Ennél is izgalmasabb, bátran mondhatjuk: forradalmi lehetőségeket kínálna a kibuc ésszerű honosítása.

    A magyarországi cigányság helyzete méltatlan, tragikus, veszélyes. Ez valamennyire kezelhető szociálpolitikai, kulturális, politikai, rendészeti stb. eszközökkel. Ennek jelentőségét nem kisebbítve, rá kell világítani, hogy a probléma lényege gazdasági, így a megoldása is elsősorban ilyen jellegű lehet. Munka kell! A Változó Világ Mozgalom jó ideje meggyőződéssel hirdeti: a cigányság problémájára lehetséges a megoldás, és az szükségszerűen gazdasági. A megoldás egyik változata kézenfekvő: létre kellene hozni a cigányság sajátos hagyományaihoz illeszkedő szövetkezetek (miért ne: Tücsök-szövetkezetek) országos hálózatát. Ennél merészebb, de vélhetően hatékonyabb megoldás lehet a zsidó kibuc intézményének a hazai adaptációja. Ennek megtervezésébe és megvalósításába elsősorban az érintettek lelkes és elkötelezett képviselőit várjuk, de számíthatunk, és számítunk a kormányzat és a példaadó mozgalom támogatására is. Ilyen kezdeményezés sikeréhez komoly összefogásra lenne szükség. Bízunk abban, hogy az az összefogás, amit a jóakarat tud biztosítani, elegendő lesz az úttörő feladathoz. Igen! Meg tudjuk csinálni!  www.valtozovilag.hu/felhivas.htm
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.