OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2012. december 18., kedd 19:34

A Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) közleménye
    Budapest, 2012. december 18., kedd (OS) - Az Európai Parlament december 11-én jóváhagyta az egységes uniós szabadalmi szabályokat. Ez 2014-től lehetővé teszi, hogy egyetlen szabadalmi bejelentéssel, melyet az Európai Szabadalmi Hivatalban elfogadott nyelvek valamelyikén (angol, német, vagy francia) adnak be, az Unió összes államában érvényes szabadalom nyerhető legyen. Egy minden tagországban érvényes szabadalom most összességében 36 ezer Euróba kerül, ami az új rendszerben csupán 5 ezer Euróért megoldható lesz.

    Az EU szabadalom megvalósulása több évtizedes harc eredménye volt. A jelenlegi rendszer a nagypénzű bejelentőknek, a nemzeti szabadalmi oltalom kiadásában anyagilag érdekelteknek kedvezett. A független feltalálók, egyetemi kutatók, kis és közepes vállalkozások, akiktől az új találmányok többsége származik, egyre erőteljesebben követelték az egységes uniós szabadalmi szabályok megalkotását és elfogadását. Követeléseiknek hosszú évek óta rendszeresen hangot adott az IFIA, a feltalálók világszervezete. A jelenlegi összetételű Európai Parlament tagjainak többsége belátta, hogy lassul az európai innováció, ha az EU patent nem valósul meg. Vedres András a feltalálók világszervezetének magyar elnöke nyílt levélben fejezte ki elismerését Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének az egységes uniós szabadalmi szabályok elfogadása miatt. Levelében hangsúlyozta, hogy az EP döntése kedvezőbb feltételeket fog teremteni az új találmányok hasznosításához, ezzel gyorsulni fog az innováció és leküzdhetővé válhat a válság
    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.