2024. április 29. hétfő

2013. január 2., szerda 10:26

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2013. január 2., szerda (OS) - Botrányos állami földpályázatok – Az LMP támogatja a gazdák önszerveződését

Nem ők az egyetlenek, akiket az állami földpályázatokon hátrány ért a jó kapcsolatokkal rendelkező új földesurakkal szemben. Az LMP ezért támogatja és fontosnak tartja a gazdálkodók önszerveződését, mert így közösen át tudják tekinteni a településük határában lévő földek helyzetét, megteremthetik a helyi gazdák érdekképviseletét, és részt vehetnek a helyi birtokpolitikai döntésekben. A gazdatanácsok megalakítása a földtörvény tervezetében is szereplő helyi földbizottságok kialakításának is fontos első lépését jelentheti. A februárban esedékes agrárkamarai küldöttválasztások demokratikus lebonyolításához is elengedhetetlen a gazdálkodók tudatos önszerveződése.

Az LMP egy decemberi agrártörvény-módosítása során már javasolta, hogy a létrehozandó helyi földbizottságok kapjanak nagyobb hozzáférést a földhasználati nyilvántartáshoz, hogy a helyi földügyekben  véleményt nyilváníthassanak. Ezt akkor a kormánypártok leszavazták. Reméljük, a gazdálkodók a kormányzati manipuláció ellenére belátják: csak az együttműködés és a független érdekképviselet biztosíthatja számukra, hogy valódi beleszólásuk legyen a termőföld és a vidék sorsába.

Szabó Rebeka
országgyűlési képviselő,