OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2013. január 3., csütörtök 20:41

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közleménye
    Budapest, 2013. január 3., csütörtök (OS) - Az MTVA vizsgálatot rendelt el, és elnézést kér Esterházytól

    Az MTVA vezérigazgatója gyors vizsgálatot rendelt el a Trendidők című december 25-én Kossuth Rádióban elhangzott programajánló blokkal kapcsolatban. Az egyik hírportál - egyébként téves - állítása szerint a Kossuth Rádió cenzúrázta Eszterházy Péter író szavait. Az MTVA a cenzúra vádját határozottan visszautasítja. Ezzel együtt a műsor szerkesztőjének döntését - tekintettel Esterházy Péter író személyére, munkásságára - hibás műsorszerkesztési döntésnek tekinti, és az írótól ez úton is elnézést kér.
    A gyors vizsgálat - melyben az érintett szerkesztő is meghallgatásra került - megállapította, hogy a külső gyártásban készülő műsorban a programajánlók konkrét kiállításra, eseményre, könyvbemutatóra vonatkoznak. Esterházy Nemzeti Színházat illető ajánlása nem konkrét eseményhez kapcsolódott, ezért értékelte úgy, hogy az nem illeszkedik a műsor struktúrájához. A mondatok a következők voltak: "Első helyen a Nemzeti Színházat ajánlanám, politikai kekeckedés nélkül, egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy ez egy olyan színház, amelyik most már csak fél évig fog ebben a formában létezni. És nagyon sok nagyon jó előadása van. A Nemzeti soha nem volt ilyen közel a saját közönségéhez."
    Az MTVA úgy ítéli meg, hogy a rádió szerkesztője hibás döntést hozott, a Kossuth-díjas író szavai megfeleltek a műfaji követelményeknek, a szerkezeti változtatást nem tartja indokoltnak. Az előzetes vizsgálat eredményeként az MTVA vezérigazgatója fegyelmi vizsgálat lefolytatását rendelte el a szerkesztővel szemben.
    
    Kiadó: A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
    
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.