OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2013. február 1., péntek 11:23

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. február 1., péntek (OS) - Van aki bejut, van aki nem – az ombudsman a váci hajléktalanszálló szűkös kapacitásáról és az állam kötelezettségéről  Kevés a férőhely, a hajléktalanellátó vezetője volt kénytelen dönteni, ki jut be az átmeneti szállóba és ki marad kint a fagyban. Ez a gyakorlat az alapvető jogok sérelmét okozza – állapította meg Szabó Máté ombudsman a hajléktalan-ellátás váci körülményeinek vizsgálatában.  A megoldás felé vezető intézkedések már megszülettek, ezért az ombudsman vizsgálatában a jövő hasonló problémáinak megelőzésére hívja fel a figyelmet.

    Az alapvető jogok biztosához érkezett jelzés szerint a téli időszakban engedélyezett létszámnál többen szeretnék igénybe venni a váci hajléktalanok krízisszállását, a jogszabályi kötöttségek miatt, férőhelyek hiányában azonban nem tudnak eleget tenni a megnövekvő igényeknek. A helyzet kezelésére belső gyakorlatot alakítottak ki, annak szempontjai szerint döntheti el a szociális munkás, kinek jut hely és kinek kell a fagyos időben az intézményen kívül, akár életveszélyben töltenie az éjszakát. Az ombudsman hangsúlyozta, hogy ez az eljárás jogállami keretek között elfogadhatatlan.

A fenntartó a férőhelyszámok időleges bővítéséről időközben már gondoskodott, de az alapjogok sérelmének jövőbeni megelőzése érdekében az ombudsman jelentésében hangsúlyozta: az életveszélynek - például fagyhalálnak - kitett embereknek az objektív életvédelmi kötelezettségéből következően az állam köteles azonnali és hatékony segítséget nyújtani.
    
    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.