OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2013. február 5., kedd 20:53

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2013. február 5., kedd (OS) - Az adóhivatal örömmel nézi, hogy a nagyvállalatok túllihegik a bürokráciát.

    A tételes áfa bevalláshoz szükséges, hogy a 2 millió forint feletti áfa tartalmú számlákon szerepeljen a vevő adószáma. Ez a számla kiállítójára vonatkozó előírás. A számla befogadója - főleg, ha az nagyvállalat - nem igazán szeretné követni, hogy mikor kell, vagy nem kell szerepelnie ennek az adatnak a számlán, nosza, ráíratja azt mindenkivel. Körlevelekben hívta fel néhány héttel ezelőtt például a Telenor a beszállítóit, hogy innentől kezdve visszaküldik azokat a számlákat, amin nincs rajta az adószámuk. Bár a számla elszámolhatóságát és áfa tartalmának érvényesítését nem fenyegeti, a számla alaki, formai hibája, mégis is a vállalati ügyintézők nem szeretnék a szabályokat pontosan alkalmazni, faék szintű megoldással ráíratják mindre az adószámot. Bár a tételes áfa bevallás a kulcsa a gazdaság fehérítésének, ehhez nincs szükség ilyen túlkapásokra! Egyesületünk írásban fordult az adóhatósághoz, hogy a hibás gyakorlatot visszaszorító közlemény kiadását érje el, azonban a hivatal két hete nem válaszol, amivel azt a látszatot kelti, hogy a bürokrácia túllihegése korántsincs ellenére. Egyesületünk ma megkereste az adóhivatal sajtófőosztályát, ahol miután ismét jeleztük, hogy a hatóság álláspontjának nagy nyilvánosság előtti közzététele nem tűr halasztást, a főosztály munkatársa közölte, hogy ő nem érintett a kérdésben, illetékest nem tud adni, majd a telefonbeszélgetést megszakította.
    Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.