2024. május 3. péntek

2013. február 5., kedd 20:53

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2013. február 5., kedd (OS) - Az adóhivatal örömmel nézi, hogy a nagyvállalatok túllihegik a bürokráciát.

A tételes áfa bevalláshoz szükséges, hogy a 2 millió forint feletti áfa tartalmú számlákon szerepeljen a vevő adószáma. Ez a számla kiállítójára vonatkozó előírás. A számla befogadója - főleg, ha az nagyvállalat - nem igazán szeretné követni, hogy mikor kell, vagy nem kell szerepelnie ennek az adatnak a számlán, nosza, ráíratja azt mindenkivel. Körlevelekben hívta fel néhány héttel ezelőtt például a Telenor a beszállítóit, hogy innentől kezdve visszaküldik azokat a számlákat, amin nincs rajta az adószámuk. Bár a számla elszámolhatóságát és áfa tartalmának érvényesítését nem fenyegeti, a számla alaki, formai hibája, mégis is a vállalati ügyintézők nem szeretnék a szabályokat pontosan alkalmazni, faék szintű megoldással ráíratják mindre az adószámot. Bár a tételes áfa bevallás a kulcsa a gazdaság fehérítésének, ehhez nincs szükség ilyen túlkapásokra! Egyesületünk írásban fordult az adóhatósághoz, hogy a hibás gyakorlatot visszaszorító közlemény kiadását érje el, azonban a hivatal két hete nem válaszol, amivel azt a látszatot kelti, hogy a bürokrácia túllihegése korántsincs ellenére. Egyesületünk ma megkereste az adóhivatal sajtófőosztályát, ahol miután ismét jeleztük, hogy a hatóság álláspontjának nagy nyilvánosság előtti közzététele nem tűr halasztást, a főosztály munkatársa közölte, hogy ő nem érintett a kérdésben, illetékest nem tud adni, majd a telefonbeszélgetést megszakította.
    Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete