OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2013. március 21., csütörtök 18:39

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) - A herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hungarikum lett. A herendi porcelán, amely Magyarország egyik jelképe és elismert luxusmárkája, amelyet birtokolni érték és kiváltság, valamint a pálinka és a törkölypálinka, amelyet már eddig is a magyarság hungarikumaként tartottunk számon, mától hivatalosan is hungarikumok – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság Herenden tartott ülésén.

    A miniszter kiemelte: a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka azok az első hungarikumok, amelyek egyedi értékelés eredményeként kerülnek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeinknek is.    
Fazekas Sándor véleménye szerint a világ legnagyobb kézműves manufaktúrájának dolgozói értéket őriznek és értéket alkotnak, ebben a porcelánban testet ölt a magyar géniusz. A többszáz éves kézműves közösség terméke immáron elfoglalhatja az őt megillető helyet – fogalmazott a miniszter. A manufaktúra és az itt előállított porcelánok valamennyiünk közös kincse, amelyre a magyarság büszke lehet. A most elismerést kapott mindhárom termék olyan nemzeti értékünk, amelyekre büszkék lehetünk.
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és az állam együtt tud működni a fontosabb célok érdekében.

    Kiadó: Vidékfejlesztési Minisztérium

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.