2024. április 26. péntek

2013. március 21., csütörtök 18:39

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) - A herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hungarikum lett. A herendi porcelán, amely Magyarország egyik jelképe és elismert luxusmárkája, amelyet birtokolni érték és kiváltság, valamint a pálinka és a törkölypálinka, amelyet már eddig is a magyarság hungarikumaként tartottunk számon, mától hivatalosan is hungarikumok – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság Herenden tartott ülésén.

A miniszter kiemelte: a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka azok az első hungarikumok, amelyek egyedi értékelés eredményeként kerülnek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeinknek is.
Fazekas Sándor véleménye szerint a világ legnagyobb kézműves manufaktúrájának dolgozói értéket őriznek és értéket alkotnak, ebben a porcelánban testet ölt a magyar géniusz. A többszáz éves kézműves közösség terméke immáron elfoglalhatja az őt megillető helyet – fogalmazott a miniszter. A manufaktúra és az itt előállított porcelánok valamennyiünk közös kincse, amelyre a magyarság büszke lehet. A most elismerést kapott mindhárom termék olyan nemzeti értékünk, amelyekre büszkék lehetünk.
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és az állam együtt tud működni a fontosabb célok érdekében.

Kiadó: Vidékfejlesztési Minisztérium

------------------------------------------------------------------