2024. május 3. péntek

2013. december 3., kedd 16:55

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2013. december 3., kedd (OS) - Nincs igaza Kocsis Máténak a vizsgálóbizottsággal kapcsolatban - várjuk az ő aláírását is - Kocsis Máté egy korábbi törvénymódosításra hivatkozva állítja, hogy nem állhat fel a NAV-botrányt felderítő vizsgálóbizottság. Azonban a folyamatban lévő büntetőeljárás és a vizsgálóbizottság által célzott kérdések között korántsem teljes az átfedés.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt állítja, hogy azért nem állhat fel a parlamenti vizsgálóbizottság, mert olyan ügyet, amely folyamatban lévő büntetőeljárás tárgya, parlamenti vizsgálóbizottság nem vizsgálhat.

Azért nincs igaza Kocsis Máténak, mert a vizsgálóbizottság által célzott fő kérdésekben nem folyik büntetőeljárás. Nem folyik büntetőeljárás, ami azt vizsgálná, hogy miért kezdődött meg az adóhatóság a hálózatos áfacsalási ügyek felderítésére hivatott egységeinek a gyengítése. Azt sem vizsgálja büntetőeljárás, hogy milyen mértékű a kiemelt adózóknál feltárt adóhiány, és azt sem, hogy történt-e egyedi ügyekre kiterjedő beavatkozás az adóhatóságnál a kormány tagjai vagy országgyűlési képviselők részéről a 2002 és 2013 közötti időszakban. Arról sincsen információnk, hogy a stratégiai partnerségi megállapodások ügyében büntetőeljárás folyna.

A félreértés tisztázását követően megkérjük a kormánypárti képviselőket, hogy fáradjanak le az LMP frakcióirodájába, ahol külön nekik előkészített, narancsszínű íveken támogathatják a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke