2024. április 19. péntek

2013. december 28., szombat 14:23

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. december 28., szombat (OS) - Okosság, bölcsesség, az emberiség és a Föld sorsa (1.)

Tragikus tévedése a modern embernek, hogy világát az okosakkal (vagy csak az okosaknak véltekkel) vezetteti, és már a legfontosabb döntésekben sem kíváncsi a bölcsek véleményére.
Pedig a bölcsesség és az okosság egyszerre szinte nem is lehet ugyanazon ember sajátja.
Az okosság feltűnően vibráló képesség, amely a megtanult ismeretekkel való élésre tesz különösen alkalmassá.
A bölcsesség alapjai már a kisgyermekkorban fennállnak és gyakran észlelhetők is, kiteljesedése többnyire az idős korra tehető, sőt, részleteiben akár az idős korukban gondnokságra szorulók esetében is megmaradhat (még ha az illetők esetleg bonyolultabb sajátos ügyeik vitelére már nem is képesek).
Az okosságot főként az iskolákban, és általában mások által megfogalmazott írásokból tanuljuk, eléréséhez leginkább kíváncsiságra, szorgalomra és önfegyelemre van szükség, míg a bölcsesség alapja az elődeinktől készen örökölt, velünk született ősi közösségi tudat és az ösztönök együttese, amit majd élete folyamán ki-ki megfigyeléssel, tapasztalással és főként elmélkedéssel mélyíthet el, illetve a saját okossága időszakában általa megtapasztaltak szűrletével egészíthet ki.
A legbölcsebb emberek az új ismereteket mindig kételkedve fogadó, azokat több oldalról ellenőrizni nem rest okosakból lesznek, ha közben meg tudják őrizni szerénységüket is.
Minél inkább jellemzője azonban az egyénnek az okosság, annál inkább fékezheti az illető egyidejű bölcsességét!

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége