OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2014. február 24., hétfő 21:52

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2014. február 24., hétfő (OS) - A PDF alapú számlázás nem veszélyes!

    Az elmúlt hetekben az a tévhit terjedt el, hogy a PDF alapú számlázás veszélyes, kivéve, ha azt elektronikus aláírással kísérik. Sajnos egy korábbi adóhatósági véleményt magyarázott félre egy digitalizálást végző vállalkozás vezetője és közlését a gazdasági bulvármédia további tévhitekkel egészítette ki. A különböző sajtóportálokon közzétett fejlécek közt van olyan is, amelyik az elektronikus számla állítólagos hiányosságai okán a NAV általi bírságolással fenyeget. Ez olyan félelmet kelt, ami a mikrovállalkozások körében ismét évekig visszavetheti a tartalmi szempontok fenntartása mellett a "mindegy hogy min és hogyan számlázol" elvet, amit az EU 2009-ben meghirdetett (2010/45/EU). Sajnos a témában a valódi szakmai tartalmakat a szűk réteg olvassa, ezért is káros, ha látványos és félelmet keltő szalagcímekké formálódik a NAV álláspontja. Ezért az MKOE részéről az alábbiakat szögezzük le, a jogszabály tartalmával összhangban:

1. Egy PDF számla nem igényel a kibocsátáskor elektronikus aláírást!
2. Egy PDF számla nem igényel a befogadáskor elektronikus aláírást!
3. Egy PDF számla nem igényel a befogadást követően sem elektronikus aláírást!
4. El lehet küldeni a PDF alapú számlát, amit a számlabefogadó kinyomtat magának!

Az adóhatóság részéről is szeretnék tisztázni a helyzetet, ezért a NAV Közép-Magyarországi Regionális Adófőigazgatóságát megkértük, hogy az MKOE számára bocsásson ki egy félreértéseket tisztázó állásfoglalást.
    
    Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.