OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2014. április 18., péntek 18:58

Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület közleménye
    Budapest, 2014. április 18., péntek (OS) - Magyarország alkotmányos alapelveit és európai alapjogot is sért az, hogy a helyi, települési földbizottságokat a Nemzeti Agrárkamara agrárbizottságaival akarják helyettesíteni.

    A Gazdatanácsok Szövetsége elutasítja és erre szólít minden társadalmi szervezetet és közszereplőt, parlamenti pártot, köztük a kormányt alakító Fidesz-KDNP pártszövetséget is, hogy utasítsák el még a szándékát is, hogy a NAK bármely - felülről létrehozott - szerve lássa el a földtörvényben rögzített földbizottságok feladatait, azaz a települések földtulajdon változási, vagy hosszú távú bérleti viszonyainak véleményezését, engedélyezését.
Országosan ismert a NAK és az "agrárgazdasági bizottságok" létrehozásának módja.
Európai alapjog a szubszidiaritás, tehát a települések birtokpolitikai ügyeiben csak az 5 éve ott élő, ott gazdálkodó természetes személyeknek lehet és legyen döntési és egyetértési (vétó) joga a törvényes előírások betartásával!
A települési jegyzőknél már egy éve bejelentkeztek azon települési Gazdatanácsok, amelyek megfelelnek a fenti feltételeknek, alkalmasak a helyi földbizottság tagjainak megválasztására és visszahívására. Ahol nincs Gazdatanács, ott meg kell alakítani helyben és nem létrehozni felülről valamit. (http://gazdatanacs.blogspot.hu/2014/03/nem-adhatunk-jobb-tanacsot-alakuljanak.html)
Különösen nem alkalmas erre egy a helyi gazdák feje felett, felülről irányítottan létrehozott agrárbizottság. (http://gazdatanacs.blogspot.hu/2013/12/talany-alapszabaly-talan-az.html)
    Kiadó: Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.