2024. április 29. hétfő

2014. június 13., péntek 11:39

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. június 13., péntek (OS) - Jelentősen növekszik a magyar halgazdálkodási ágazat fejlesztésére fordítható uniós támogatás

Az uniós döntés alapján Magyarország az új Európai Tengerügyi és Halászati Alapból a korábbiakhoz képest 12%-al több pénzügyi forrásból gazdálkodhat. Mintegy 15,5 milliárd forint támogatás áll majd rendelkezésre a halgazdálkodási ágazat fejlesztésére a következő 7 évben. A program elsődleges céljai között szerepel a haltermelés növelése, a termékpaletta bővítése, a halastavak természeti értékeinek megőrzése és az ágazat versenyképességének növelése. Ez jelentős eredmény, hiszen ez az összeg a magyar halgazdálkodásra fordítható korábbi uniós támogatást felülmúl, miközben a tagállamok jelentős részénél csökkentek a források.

A Közös Halászati Politikának csak 2012-ben lett része az akvakultúra. A tengeri halászat az elmúlt évekre válságba jutott, így az édesvízi területek haltermelése számára mostanra jött el a kiugrási lehetőség. A tengerrel nem rendelkező tagállamok mozgósítása 2011-ben kezdődött, amikor az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait Magyarország látta el.

Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium