OS Országos Sajtószolgálat
2023. november 28. kedd
Ismertető


2009. május 14., csütörtök 01:08

Ingatlanadó - a szakmai szervezetek elutasítják
    Budapest, 2009. május 14., csütörtök (OS) - Ingatlanadó - a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete közleménye

    
Miért nem lehet Magyarországon ingatlanadót bevezetni?

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete megállapítása szerint a háttér, azaz az ingatlankataszter hiányzik legjobban, e nélkül olyan, mintha valaki a tetővel kezdené az építkezést.
Miért is kellene ez a nyilvántartás?
A termőföld aranykorona értékének meghatározása szintén az adózás mértékének meghatározása miatt volt. (a korrekt adóztatás miatt)
Komoly, országos munkával megállapították, hogy egy-egy területen milyen jövedelem várható a föld  adottságai és a termesztett növények alapján. Ez a felmérés néhány évet vett igénybe, sokan dolgoztak rajta és annyira alapos volt, hogy néhány belemaszatolástól eltekintve a mai napig használjuk.
Az épületeknek nincs ilyen korrekt nyilvántartása, a tulajdoni lapon egy kacsalábon forgó palota, mely 500 m2-es és egy egyszerű kis házikó a maga 60 M2-ével egyformán lakóház, udvarként jelenik meg.
A különböző átalakítások, engedély nélküli épületek, toldások és bontások követhetetlenek. Nincs korrekt információ ezeknek a mértékéről.
Az épületek naprakész nyilvántartásához szükséges földhivatali reform pénzszűkére hivatkozva nem történik meg, a földhivatalokban leépítések vannak, fejlesztés helyett.
A teljes felméréshez 6-8 év, a pontos nyilvántartás elkészítéséhez óvatos becslés alapján is 10 milliárd Ft-os nagyságrendű költséggel kell számolni.

A másik fontos kérdés: a jelenlegi felállásban a megbízó állam szempontjai alapján készült vélemények egyoldalúak lehetnek, ezzel sérülhet az állampolgárok érdeke, hihetetlen mértékű per-sorozat indulhat el, melynek beláthatatlan következményei lehetnek...

Ezeket a kérdéseket megnyugtatóan, átgondolt és szakmailag egyeztetett formában, a szakmai szervezetek részvételével, azok javaslatainak figyelembevételével a források biztosításával érdemes ismét elővenni.
Ebben a formában nem javasoljuk a bevezetését.


    Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.