OS Országos Sajtószolgálat
2018. április 20. péntek
Ismertető


2010. április 14., szerda 07:24

Végső döntés az Európai Emberi Jogi Bíróságon a vallásszabadság védelmében
    Budapest, 2010. április 14., szerda (OS) - Brüsszel, 2010. március 8. - Véglegessé vált az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete a Szcientológia Egyháznak az oroszországi Surgut és Nizhnekamsk településeken lévő vallásos csoportjainak ügyében.

    Az ügyekben (NN 76836/01, 32782/03) az ítélet kihirdetésére március 13-án került sor. Az Európai Bíróság jogerős ítélete megerősítette azt, hogy az Orosz Föderáció sértette a felperesek jogait a következő pontokban: 9. cikk: a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága valamint 11. cikk: a gyülekezés és társulás szabadsága.

A bíróság úgy találta, hogy Oroszországban a Nizhnekamsk-i Szcientológia Egyház semmilyen szervezeti formában sem tudta megszerezni az elismerést és élvezni a vallásszabadsághoz és gyülekezéshez  való jogukat. Az első és második kérelmező sem tudta bejegyeztetni a Szcientológia csoportot vallásos jogi személyként, mivel az Orosz hatóságok nem tekintették őket vallási gyülekezetnek. Az általuk benyújtott vallási csoportként való bejegyzési kérelmeket a csoportok eddigi létezési idejének rövidségére hivatkozva utasították el.
Végül, bár törvény szerint jogosultak voltak a vallási csoport státuszra, nem tették lehetővé számukra a jogaik gyakorlását, mivel mint csoportot, megfosztották őket jogi személyiségüktől, a tulajdonhoz való törvény adta joguktól, valamint attól, hogy tagjaik érdekeit védjék. Nagymértékben ellehetetlenítették őket az alapvető vallásgyakorlás tekintetében.
Ennek megfelelően a Bíróság megállapította, hogy  a kérelmezők 9. és 11. paragrafus által biztosított jogait illetően korlátozás történt.

Az ügyet korábban az orosz kormány nem igyekezett az ügy társadalmi fontosságának megfelelő sürgősséggel kezelni és semmi sem indokolta a hosszas várakozási időt, ami alatt a vallási szervezeteket akadályozták működésükben.
A Nizhnekamski Szcientológia Egyház elnöke, Emir Ramazanov kijelentette, hogy az Európai Bíróság ítélete megnöveli a lelkiismeret szabadság védelmének nívóját és nemcsak a társulás szabadságát emeli egy új szintre Oroszországban és Európában, de szavatolja a védelmet akkor is, amikor az igazságtalanság nemzeti szintű jogalkalmazásból származik.

(A Szcientológia vallást L Ron Hubbard író és filozófus alapította. A szcientológusok hiszik, hogy az ember halhatatlan szellemi lény és alapvetően jó, és a lélek megmenthető egy életen belül. Az első egyházat 1954-ben nyitották meg az Egyesült Államokban. Most a Szcientológiának több mint 8300 egyháza, missziója és csoportja létezik 165 országban, és több millió tagot számlál. Oroszországban több, mint 40 Szcientológia egyház és misszió van, Szentpétervártól Vlagyivosztokig.)
    Kiadó: Szcientológia Egyház Budapest

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.