OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2010. július 5., hétfő 12:46

KEP Nyilatkozat a magyar-szlovák kapcsolatokról
    Budapest, 2010. július 5., hétfő (OS) -

    A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) pártoktól független civil szervezet megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Magyar Köztársaság határain kívül élő, magukat magyar nemzetiségűnek valló állampolgárok helyzetét. Ezért mélységes aggodalommal követve a magyar-szlovák kapcsolatokban bekövetkezett nézeteltéréseket az alábbi Nyilatkozatot teszi:

A KEP üdvözli a közel egy éve megalakult Híd-Most magyar-szlovák párt választási sikerét, amelynek eredményeként három ellenzéki párt (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, Szabadság és Szolidaritás, Kereszténydemokrata Mozgalom) koalíciós partnereként kormányzati szerepvállaláshoz jutva esélyt kap a választási kampányában megfogalmazott célkitűzései lehetőség szerinti megvalósítására.

Sajnálkozását fejezi ki a Magyar Koalíció Pártja előzetes várakozásoktól elmaradó teljesítménye miatt, amelynek következtében a párt nem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Kívánatosnak tartja, hogy a magyar kormány a Szlovákiában élő valamennyi magyar nemzetiségű állampolgár nemzetközi szerződésekben rögzített kisebbségi jogainak érvényesítése érdekében lépjen fel, és segítse elő az országon belüli megbékélést.

Javasolja a magyar kormánynak, hogy kiegyensúlyozott szomszédság- és nemzetiségpolitikája jegyében a szlovák jobbközép kabinet megalakulását követően kezdeményezzen párbeszédet a kétoldalú kapcsolatok normalizálása céljából, ami nemcsak a két ország, hanem valamennyi közép-európai állam együttműködésének erősítését, s végső soron az Európai Unió egészének stabilizálását szolgálja.

Szükségesnek tartja, hogy a 2011-től esedékes magyar EU Elnökség sikeres ellátása érdekében a magyarországi civil szervezetek a magyar-szlovák kapcsolatokban keletkezett vitás kérdések rendezését is célzó kezdeményezésekkel lépjenek fel. E munkát segíti a közelmúltban létrehozott KEP Kárpát-medencei Munkabizottság is.


                        KEP Elnöksége

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.