2024. április 30. kedd

2014. szeptember 15., hétfő 15:49

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. szeptember 15., hétfő (OS) - Határokon átívelő gyakornoki program

Különösen fontosnak nevezte a tanulmányok és a munka során kialakuló kapcsolatokat, amelyek egy egész életen át meghatározóak lehetnek, és azon reményének adott hangot, hogy a következő másfél hétben minél több új szakmai ismeretség, barátság szövődik. A Kárpát-medencei magyarság többsége vidéki térségekben él, és megmaradása, főleg a határon túli térségekben nagyrészt a falu és kisváros, a tájak, a vidék és benne a mezőgazdaság helyzetétől függ.

Belánszky-Demkó Zsolt, kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztályvezető köszöntőjében hangsúlyozta, a magyar társadalom, a magyar nemzet mindig a vidék erejéből tudott megújulni. Ez a környezet őrzi még mindig a magyarság értékeit adó hagyományokat, szokásokat, természeti kincseket. Ahhoz, hogy a Kárpát-medencében megmaradjunk, egységes nemzetben kell gondolkodnunk és gazdasági oldalról is segítenünk kell a külhoni magyarságot.

Az erdélyi és vajdasági fiatalok a 10 nap folyamán bepillantást nyerhetnek az agrárigazgatás mindennapjaiba, megismerkedhetnek az agrártárca tevékenységével, továbbá a Budapesti Corvinus Egyetem Kertésztudományi Kar tudományos programjaival. Látogatást tesznek az egyetem tangazdaságában, a Nemzeti Botanikus Kertben, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben budatétényi központjában és érdi kísérleti állomásán, a Növényi Diverzitás Központban, egy fűszerkertészetben, valamint a Soós István Borászati Szakközépiskolában, ízelítőt kapva a hazai gyakorlati oktatásból, továbbá megtekintik Mezőgazdasági Múzeumot.

FM Sajtóiroda

Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium