OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2014. november 17., hétfő 09:27

A Rovás Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. november 17., hétfő (OS) - Magyarország betiltja saját nemzeti írását? A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

    Kulturális örökségünk fontos eleme a székely-magyar rovás, mely az évszázados üldöztetést túlélte és a folyamatos használat révén együtt fejlődött nyelvünkkel, ma pedig ismét reneszánszát éli. Ennek ellenére rovás nincs védelem alatt nemzeti jelképeink közt, nem kapott helyet az Alaptörvényben és a hungarikumok sorában, illetve nem része a Nemzeti Alaptantervnek.

Míg Koreában, Bulgáriában hivatalos ünnepnapja van a nemzeti írásuknak, Magyarországon a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a székely-magyar rovás hivatalos használatának betiltására törekszik.

Felmerül a törvényesség kérdése annak kapcsán, hogy a személyi okmányok aláírásával kapcsolatban főosztályvezetői "belső tájékoztató" írja felül a hatályos törvényt (1992. évi LXVI. 5. § (13)), mely nem tartalmaz tiltást nemzeti írásunk alkalmazására.

A Rovás Alapítvány felhívja a figyelmet a rovótársadalom hátrányos megkülönböztetésére és kéri az eset törvényességi felülvizsgálatát.

    Kiadó: Rovás Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.