OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2014. december 22., hétfő 09:36

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közleménye
    Budapest, 2014. december 22., hétfő (OS) - Ha a szülők igénylik óvodát és alsó tagozatos iskolát kell létesíteni minden kistelepülésen 2015-ben.

    A Köznevelési törvény (Nkt.) szerint: Azon a településen, ahol "legalább nyolc" óvodáskorú gyermek rendelkezik lakóhellyel, továbbá ha a szülők ezt igénylik, a települési önkormányzat köteles gondoskodni az óvodai nevelés "helyben történő ellátásról". [Nkt. 89. § (1)]
Alsó tagozat esetében a települési önkormányzat kezdeményezésére az állami intézményfenntartó központnak (KLIK) kell gondoskodni az iskolai feladat helyben történő ellátásáról, ha a szülők kérik a "kisiskola újra indítását". [Nkt. 89. § (1)]
A szülők feladata, hogy kezdeményezzék, a helyi önkormányzatnál a helyi óvoda és a helyi alsó tagozatos iskola létesítését, ha nem akarják másik településre hordani gyermeküket szeptembertől.
Jogszabály értelmében 2015. április 20-a és május 20-a között minden három éves gyermeket be kell íratni óvodába, de nincs "alkotmányos garancia" az óvodai ellátás ingyenességére. Sok önkormányzat által fenntartott óvodában általános, hogy a szülőknek, hozzá kell járulni az óvodáztatás költségeihez.
A tartózkodási hely szerint illetékes települési önkormányzatok meg kell téríteni a kötelező felvételt biztosító óvodába való utazás költségeit, ha az óvoda a településen kívül található. [Nkt.76. § (7) bekezdés]
Az óvodákat egész évben folyamatosan nyitva kell tartani.  Az óvodában nincs szünet!
Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebben: www.mszoe.hu

    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.