OS Országos Sajtószolgálat
2023. február 4. szombat
Ismertető


2015. január 13., kedd 15:48

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. január 13., kedd (OS) - Értetlenkedve olvastuk Trócsányi László Igazságügyi miniszter nyilatkozatát a kormány honlapján a devizahiteles törvényekkel kapcsolatban: "vannak örök elégedetlenkedők".

    Mindenkinek alkotmányos joga Bírósághoz fordulni, ha úgy véli, hogy a bankkölcsön szerződése tisztességtelen, érvénytelen. Ez még akkor is alkotmányos joga minden adósnak, ha a Kormány és a Bankszövetség hatalmukkal élve megállapodást köt.

Egyetértünk a forintosítási törvény általános indoklásában leírtakkal: "nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a Kúria jogegységi döntése arra a következtetésre jutott, hogy az árfolyamkockázat az érvényes szerződések esetén a hiteladóst terheli". Egyértelmű: csak érvényes deviza és deviza elszámolású kölcsönszerződést lehet forintosítani.
Azt, hogy a szerződés érvényes-e, kizárólag bírósági eljárás során lehet megállapítani. Törvény sem csinálhat érvénytelen szerződésből érvényest.

A Kúria megállapította: "Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen."

Miniszter úrral ellentétben mi tiszteljük és becsüljük azokat az adósokat, akik vállalják otthonuk védelme érdekében a hosszú évekig tartó pereskedést és küzdenek igazukért.

HITELES MOZGALOM

    Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.