OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2015. május 4., hétfő 21:27

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. május 4., hétfő (OS) - HITELES MOZGALOM – NYÍLT LEVÉL AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGNAK

    Több pénzintézet alkotmányjogi panasza szerint: A Kúria azt a követelményt fogalmazza meg, hogy a fogyasztónak fel kell tudnia mérni, hogy a lehetséges szerződésmódosítás milyen hatással van a kamatok, költségek, díjak mértéke alakulásának mértékére. Ilyen követelményt a törvények nem tartalmaznak. Nem a fogyasztótól lehet elvárni a kölcsönszerződés kockázatából eredő hatás és a mérték felmérését, hanem az őt védő szakhatóságtól.
A kötelezettségvállalás megértése és alkalmazása olyan bonyolult közgazdasági és pénzügytani szakismereteket feltételező feladat, amelyet speciálisan az említett jogszabályok betartásának közigazgatási ellenőrzése rendelt hatóság (korábban PSZÁF, ma MNB) végez. A törvény szerint nem a fogyasztók részére kellett a teljes átláthatóságot igazolni, hanem a bankfelügyeletnek. Nem a bankok bűne a hiteladósok tömegeinek ellehetetlenülése. Felelősség terheli a felelőtlenül eladósodó adósokat. A mindenkori gazdasági kormányzatot.

A levélben felhívjuk az AB figyelmét a GVH 2005-ös ágazati vizsgálatára, a Kormánybizottság 2006-os jelentésére, a PSZAF 2006-os ajánlásaira, az Európai Parlament 2006-os Zöld könyvére és arra, hogy az Ügyészségek 28 darab keresetet indítottak pénzügyi intézmények ellen tisztességtelen kikötések miatt.
Egyértelmű, bankok törvénysértése szándékos volt.

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/nyilt-level-az-alkotmanybirosagnak---2015.05.04..html

    Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.