OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2015. május 10., vasárnap 11:36

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. május 10., vasárnap (OS) - Allergénmentes anyagok talán léteznek, de allergén anyagok nincsenek! Allergénmentes anyag például (talán biztosan) a langyos desztillált víz, az oxigén, a nitrogén. Legalábbis allergiát okozó hatásukról nem tudunk. Az allergénmentes élelmiszer felirat félrevezető, komolyabb jogállamokban tisztességtelen reklámnak minősíthető is lehetne. Élelmiszerek csomagolásán bizonyos élelmiszer-összetevők allergén anyagként való megnevezése tudományellenes, és népegészségügyi szempontból egyenesen káros, egészségromboló hatású, kifejezett ostobaság!

    Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/eu rendelete csak azt írja elő, hogy a csomagoláson a rendelet II. mellékletének listáján szereplő anyag vagy termék nevét olyan betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől.
Nem kell, sőt nem is szabad tehát leírni, hogy ezek allergének, mert ez így nem igaz, csak a jogalkalmazók egy része, és úgy tűnik, köztük az érintett hazai szakhatóságok is csak elolvasni, de nem olvasni tudnak. Funkcionális analfabéták?

Más indoka nem lehet annak, hogy igen sok élelmiszeripari terméken a gyártók és forgalmazók allergén anyagokként külön megnevezett összetevők felsorolásával riogatják vásárlóikat, és saját maguknak is anyagi kárt okozva elveszik a kedvünket attól, hogy például a népegészségügyi szempontból kiemelkedően fontos halból vagy a szintén igen értékes tejből, tojásból, dióból stb. készült termékeket fogyasszunk.

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.