OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 10. péntek
Ismertető


2015. július 9., csütörtök 11:48

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. július 9., csütörtök (OS) - Alapvető kérdés egy demokráciában, hogy mi számít a közérdekű adatokhoz való hozzáférés korlátozásának. Az, hogy – példának okáért - az Egyesült Államokban az elmúlt években az e tárgyú megkeresések közel egynegyedének kiadását megtagadta a szövetségi kormány, vagy az, hogy az állam igazságos hozzájárulást követel azon szervezetektől, akik hasonló jogállású társaikhoz képest az adatok kikérésével többszörösen megterhelik a költségvetést.

    Utóbbi aligha minősül jogellenes korlátozásnak, hiszen senkit nem zár el az új jogszabály a közérdekű adatigényléstől, csupán költség hozzájárulást vár el aránytalanul nagymennyiségű anyag kikérése esetén.
Mondjuk ki bátran: egy szűk kör már-már visszaélésszerűen él ezen jogosultságával. Ráadásul e szervezetek külföldi finanszírozása azt is megkérdőjelezi, hogy az így kikért adatok virtuális értelemben vajon megállnak-e a jogosultak körén, azaz Magyarország határain belül. És itt már nemzetbiztonsági kérdésről van szó.

    Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.