2024. április 26. péntek

2015. július 27., hétfő 14:27

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közleménye
    Budapest, 2015. július 27., hétfő (OS) - Bezárás fenyegeti az Örökmozgó Filmmúzeumot

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) jogelődje a Magyar Nemzeti Filmarchívum tizenöt évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt-vel az Örökmozgó mozi használatáról az egykori teljeskörű felújítást beszámító, rendkívül kedvező feltételekkel. A szerződés idén július 31-én lejár.
A szerződés meghosszabbításáról közel egy éve folynak a tárgyalások, amelyek nem vezettek eredményre. A tulajdonos Budapest Film Zrt. a jelenlegi bérleti díj mintegy hétszeresét kéri, amit intézményünk, közgyűjtemény lévén, nem tud kigazdálkodni. A tulajdonos számításának alapja egy a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg a bérleti díj mértékét. Az Örökmozgó Filmmúzeum üzemeltetésével azonban nonprofit tevékenységet végzünk. Törvénybe is foglalt feladatunk a Filmmúzeumban bemutatni a magyar mozgóképkultúra alkotásait. Az elmúlt évben megkétszereztük a nézőszámot, ez azonban jelen körülmények között nem jelenti azt, hogy az Örökmozgót nyereségesen lehetne működtetni. Ez a megállapítás a jelek szerint az összes art mozira igaz. 2015. július 13-án a szerződés meghosszabbítása érdekében a jelenleg fizetetthez képest mintegy kétszeres ajánlatot tettünk a Budapest Filmnek. Ajánlatunkra a mai napig választ nem kaptunk, így jelen állás szerint az Örökmozgónak augusztus elsején be kell zárnia.

Kiadó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet