OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2015. július 27., hétfő 14:27

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közleménye
    Budapest, 2015. július 27., hétfő (OS) - Bezárás fenyegeti az Örökmozgó Filmmúzeumot

    A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) jogelődje a Magyar Nemzeti Filmarchívum tizenöt évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt-vel az Örökmozgó mozi használatáról az egykori teljeskörű felújítást beszámító, rendkívül kedvező feltételekkel. A szerződés idén július 31-én lejár.
A szerződés meghosszabbításáról közel egy éve folynak a tárgyalások, amelyek nem vezettek eredményre. A tulajdonos Budapest Film Zrt. a jelenlegi bérleti díj mintegy hétszeresét kéri, amit intézményünk, közgyűjtemény lévén, nem tud kigazdálkodni. A tulajdonos számításának alapja egy a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg a bérleti díj mértékét. Az Örökmozgó Filmmúzeum üzemeltetésével azonban nonprofit tevékenységet végzünk. Törvénybe is foglalt feladatunk a Filmmúzeumban bemutatni a magyar mozgóképkultúra alkotásait. Az elmúlt évben megkétszereztük a nézőszámot, ez azonban jelen körülmények között nem jelenti azt, hogy az Örökmozgót nyereségesen lehetne működtetni. Ez a megállapítás a jelek szerint az összes art mozira igaz. 2015. július 13-án a szerződés meghosszabbítása érdekében a jelenleg fizetetthez képest mintegy kétszeres ajánlatot tettünk a Budapest Filmnek. Ajánlatunkra a mai napig választ nem kaptunk, így jelen állás szerint az Örökmozgónak augusztus elsején be kell zárnia.

    Kiadó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.