OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2015. augusztus 31., hétfő 15:20

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2015. augusztus 31., hétfő (OS) - Liberálisok: 35 éve alakult meg a lengyel Szolidaritás

    35 évvel ezelőtt, 1980. augusztus 31-én írta alá Lech Wałęsa, az Üzemközi Sztrájkbizottság elnöke és Mieczysław Jagielski miniszterelnök-helyettes azt a megállapodást, amely alapján megalakulhatott a  Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezet. A munkások akkori követelései közül egyik sem volt önmagában rendszerbontó, ám együtt mégis megroppantották a rezsimet.

A Szovjetúnióban, illetve a szovjet érdekszférába tartozó ún. szocialista országokban a Szolidaritás megalakulása előtt nem működhetett a párttól független szervezet. A Lengyel Egyesült Munkáspárt kénytelen volt tudomásul venni, bár képtelen volt belenyugodni, hogy léteznek általa nem irányítható struktúrák. Jaruzelski puccsa néhány évre még biztosította a kommunista párt hatalmát, de a "80-ban 10 millió tagot számláló Szolidaritás mozgalmat nem tudták megtörni. Az internálások bebörtönzések dacára Közép-Kelet Európa legnagyobb és legtekintélyesebb ellenzéki szervezete maradt, és a "89-es, részben szabad választás után a térség első ,,ellenzéki" kormányát alakíthatta meg.

A 80-as évek lengyel rendszerbontói példaként állhatnak a mai Magyarország ,,rendszerbontói" előtt is, emlékezzünk tehát ma azokra, akik lépésenként, egymás iránt szolidaritást vállalva bontottak le egy pártállami rezsimet.

    Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.