OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2015. november 25., szerda 13:11

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2015. november 25., szerda (OS) - A múltból csak a múlt megismerése után lehet tanulni -

    November 25-én több százezer ártatlanul a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai elítéltre és kényszermunkásra emlékezünk. Az LMP szerint a Gulág borzalmainak máig ható üzenete az, hogy a diktatúra és az önkény mindig ártatlanok életének kioltásával jár, ezért a XXI. században nem követhetjük el újra a XX. század bűneit. A múlt bűneiből azonban csak akkor tanulhatunk, ha azokat korlátok nélkül meg tudjuk ismerni, ha végre nem csak az áldozatok, hanem a felelősök köre is teljesen nyilvános lesz. Ezért is elszomorító, hogy a kormánypártok korábbi ígéreteikkel szemben csak keveset tettek a kommunizmus bűneinek és bűnöseinek megismerhetősége érdekében, képmutatásukat pedig a leginkább az bizonyítja, hogy háromszor szavazták le azt az LMP-s javaslatot, ami arra kötelezte volna Orbán Viktort, hogy járjon közben Vlagyimir Putyinnál az 1944. és 1991. között keletkezett NKVD és KGB iratok kutathatósága érdekében. Legutóbb néhány hete mondtak nemet a kormánypártok, nem törődve azzal sem, hogy idén Gulág-emlékév van. Az LMP szerint az elmúlt évek számos magyar-orosz találkozóján az aktanyilvánosság ügyének is szoríthatott volna némi időt a magyar miniszterelnök, mert ezen iratok megismerése nélkül a Gulág valódi borzalmaival és annak felelőseivel sem leszünk soha tisztában.

Schiffer András,
az LMP társelnök- frakcióvezetője

Hajdu Mária,
az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.