2024. április 30. kedd

2015. november 25., szerda 13:11

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2015. november 25., szerda (OS) - A múltból csak a múlt megismerése után lehet tanulni -

November 25-én több százezer ártatlanul a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai elítéltre és kényszermunkásra emlékezünk. Az LMP szerint a Gulág borzalmainak máig ható üzenete az, hogy a diktatúra és az önkény mindig ártatlanok életének kioltásával jár, ezért a XXI. században nem követhetjük el újra a XX. század bűneit. A múlt bűneiből azonban csak akkor tanulhatunk, ha azokat korlátok nélkül meg tudjuk ismerni, ha végre nem csak az áldozatok, hanem a felelősök köre is teljesen nyilvános lesz. Ezért is elszomorító, hogy a kormánypártok korábbi ígéreteikkel szemben csak keveset tettek a kommunizmus bűneinek és bűnöseinek megismerhetősége érdekében, képmutatásukat pedig a leginkább az bizonyítja, hogy háromszor szavazták le azt az LMP-s javaslatot, ami arra kötelezte volna Orbán Viktort, hogy járjon közben Vlagyimir Putyinnál az 1944. és 1991. között keletkezett NKVD és KGB iratok kutathatósága érdekében. Legutóbb néhány hete mondtak nemet a kormánypártok, nem törődve azzal sem, hogy idén Gulág-emlékév van. Az LMP szerint az elmúlt évek számos magyar-orosz találkozóján az aktanyilvánosság ügyének is szoríthatott volna némi időt a magyar miniszterelnök, mert ezen iratok megismerése nélkül a Gulág valódi borzalmaival és annak felelőseivel sem leszünk soha tisztában.

Schiffer András,
az LMP társelnök- frakcióvezetője

Hajdu Mária,
az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője