OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2016. február 11., csütörtök 09:24

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége közleménye
    Budapest, 2016. február 11., csütörtök (OS) - A kiszivárogtatás nem szociális párbeszéd

    A 73 költségvetési intézmény megszüntetéséről, minisztériumba való beolvasztásáról az érintett mintegy 50 ezer munkavállaló és az érdekképviseletek nem kaptak semmi tájékoztatást. A kormányzati PR részeként sajtótájékoztatókon esett szó a bürokrácia csökkentés és az olcsóbb állam ideáját célul kitűző kormányzati tervekről. A kormány csak a vállalkozók és a "külvilág felé" beszél, semmibe veszi a közvetlenül érdekelt közszolgákat. A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény alapján Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum működik, ahol a kormány előterjesztésében konzultálni kellett volna a tervekről. Az első rém/hírek kiszivárogtatása után, 2016. január 22-én kezdeményeztük e fórum azonnali összehívását. Erre a levélre eddig még csak válasz sem érkezett. Az Európai Unió Központi Közigazgatás Ágazati Párbeszéd Bizottságának Megállapodása is egyértelműen fogalmaz: "A szociális párbeszéd az európai szociális modell egyik alapja. Az információt olyan időben, módon és tartalommal kell szolgáltatni, hogy a munkavállalói érdekképviselet képes legyen részletesen elemezni a javasolt intézkedések lehetséges hatásait…A konzultáció kiterjed a munkaszervezet és a szolgáltatások megváltoztatására vonatkozó döntések foglalkoztatást érintő következményeire, amikor munkahelyek vannak veszélyben." A központi közigazgatásban dolgozók az Európai Unió polgárainak tekintik magukat. És a magyar kormány? Reméljük, hogy nem kell újra az EU-hoz fordulnunk.
     Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.