OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2016. február 25., csütörtök 08:26

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2016. február 25., csütörtök (OS) -

    Kommunista hatalombirtokosok – 1956

Kommunista hatalombirtokosok – 1956 címmel – a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) honlapján – mától olvashatóak azoknak a személyeknek az életrajzai, karrierpályái, akik a forradalom kitörésétől az 1963-as általános amnesztia kihirdetéséig a forradalom vérbefojtásában és az azt követő megtorlásban szerepet játszottak.
A szerteágazó, intézményközi együttműködésben végzett kutatómunka első eredményeit, mintegy 450 pályarajzot mutatunk be a nyilvánosság számára. Összeállításunk tartalmazza az 1956 utáni szűkebb és tágabb értelemben vett pártvezetést, elkészültek továbbá az 1956–1962. közötti állambiztonsági vezetők pályarajzai. Megkezdtük a megtorlás végrehajtásában részes tárcák és fegyveres testületek vezetői, valamint a forradalom résztvevőivel szemben indított büntetőperekben ítélkező bírák életrajzainak elkészítését.
Az összeállításban szereplők egy része a hatalmi struktúrából fakadóan, az általa betöltött funkció révén volt a megtorló gépezet működtetője, míg mások személyükben, közvetlenül is szerepet vállaltak a megtorlásban.
A most közreadott portrésorozat csupán a kutatás első eredménye, amely további életrajzokkal egészül ki a következő hónapokban.
Az idei esztendőben – az 1956-os emlékévhez kapcsolódva – a NEB új eredményeivel folyamatosan bővíti, frissíti a kommunista hatalombirtokosok bemutatását. A dokumentumok a NEB honlapján, a Tudástár menüpontban olvashatóak: http://www.neb.hu/hu/kommunista-hatalombirtokosok-1956.

     Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.