OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2016. február 26., péntek 19:13

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2016. február 26., péntek (OS) - A kormány Várnegyedbe költözése miatt sok szó esett az ott működő kulturális intézmények elköltöztetéséről. Közülük kevés figyelmet kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumnak elhelyezése és következménye. Az 1837/2015. (XI. 24.) kormányhatározat szerint az NGM – 2017. dec. 31-i határidővel – a Szentháromság tér 6. szám alá költözik. Itt őrzik a Magyar Nemzeti Levéltár egyik részlegében az 1945 utáni iratok egy részét, a "pártiratokat", továbbá pl. az 1945 után működő Országgyűlés, a Minisztertanács, a Külügyminisztérium és a Legfelsőbb Bíróság történeti értékű iratanyagát is.

    Az anyaggal dolgozó levéltárosok rendszerezik az iratokat, munkaviszony-igazolások és kárpótlási ügyekben is kiszolgálják a kutatókat. Mára egyre több kutató keresi fel az intézményt, mert a múlt feltárására több kutatóintézetet alapított a jelenlegi kormány, pl. a Veritas, vagy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nevű kutatóintézetet. Az iratok 18 km-t tesznek ki. Költöztetésük, elhelyezésük logisztikai előkészítést igényelne. Mivel raktárkapacitás-hiány van, nincs információ, hogy az anyag védelme, állagmegóvása, kutathatósága, biztosítva lesz-e és hol. Az ágazati szakszervezet elnöke 2015 végén rákérdezett a területért felelős államtitkárnál, hogyan kívánják megoldani a kérdést. Hoppál Péter semmilyen információnak nem volt a birtokában. Válasz azóta sem érkezett, ahogy az elnök januárban írásban megismételt, e tárgyú levelére sem...
     Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.