OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2016. március 12., szombat 15:46

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2016. március 12., szombat (OS) -

    Az Index hírportálon 2016. március 11-én megjelent, Ollózott könyvvel tárja fel a múltat a Nemzeti Emlékezet Bizottsága című cikkében Nyilas Gergely újságíró Cserényi-Zsitnyányi Ildikót, az ÁBTL munkatársát és a NEB külsős kutatóját plágiummal vádolja A politizált gazdasági rendőrség című könyvével kapcsolatban. A cikk Ungváry Krisztián történészt idézi, aki úgy látja: "Felületes átnézés alapján úgy tűnik számomra, hogy itt plagizálás történt." A vád súlyos, amelyet minden esetben kellő megalapozottságú szakmai tájékozódásnak kell megelőznie. Alaposabb tanulmányozással kiderült volna, hogy – szemben a cikk állításával, miszerint a témával korábban foglalkozó történész munkáit Cserényi meg sem említi – a kérdéses tanulmányokra mind a bibliográfiában, mind a jegyzetekben többször hivatkozik, miközben a már ismertek mellett sok új dokumentumot használ.

Felületes tájékozódásra utal az az állítás is, amely szerint a NEB "külön-külön meglévő dolgokat gyűjt össze" honlapján. A közelmúltban közzétett Kommunista hatalombirtokosok – 1956 című összeállítás nagy része új adatokat tartalmaz, például az állambiztonság 1956–62 közötti vezetői köre esetében.

Tudományos kérdés tárgyalásának megfelelő fóruma elsősorban egy tudományos lap, mert csak abban lehet a szakma követelményeit betartva vitatkozni – idézzük Ungváry egy korábbi, hasonló vitában tett kijelentését. A NEB ezzel egyetértve bízik abban, hogy az érintett felek így fognak eljárni. Korrekten, kellő szakmai körültekintéssel
     Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.