OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2016. június 8., szerda 09:56

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. június 8., szerda (OS) - Az Alapvető Jogok Biztosa sorozatos jogsértést állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) esetében. Az FM és a Miniszterelnökség a jegyzőkre és kormányhivatalokra hárította a felelősséget

        Az ombudsman megállapította, hogy a közérdekű bejelentések vonatkozásában több esetben nem csak a tájékoztatás, hanem azok kivizsgálása, vagy az intézkedések foganatosítása is elmaradt, ami a petíciós jog, a jogbiztonság és a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez való alapjogok sérelmére vezetett. Székely László intézkedésre kérte fel Fazekas Sándort, ám eddig nem sok minden történt.
A 2013-ban 21 millió forintból létrehozott és évről évre milliós támogatásban részesülő
https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx
honlap elvileg a parlagfüves területek gyors mentesítését szolgálná, ám kiderült, hogy a még a közérdekű bejelentések kezeléséhez szükséges minimumot sem teljesíti.

A lakosság által észlelt és a civilek által ellenőrzött és továbbított közérdekű bejelentések sorozatosan eltűntek, azokra gyakran még válasz sem érkezett, a parlagfüvesek pedig a fagyokig érintetlenek maradtak. A 30 napos határidő helyett gyakran csak télen érkezett válasz, hogy a kifogásolt területen a mentesítés megtörtént, ami ekkor már nem volt ellenőrizhető.

Az átláthatóság hiánya miatt nem lehet tudni, hogy kik úszták meg a hatósági eljárást, ill. a virágzó parlagfű esetén mérlegelés nélkül kiszabandó növényvédelmi bírságot.

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.